IGZ: Onderzoeken misstanden gehandicaptenzorg

Array

Naar aanleiding van berichtgeving in de media vindt u hier informatie over de onderzoeken van de inspectie naar misstanden in de gehandicaptenzorg in het algemeen en de organisatie Novo in het bijzonder.

Calamiteit: overlijden bewoonster Novo Onnen
Begin 2012 overleed een bewoonster van Behandelcentrum Onnen van Novo, een instelling voor verblijf en behandeling van (licht) verstandelijk gehandicapte volwassenen met ernstige gedragsproblemen en mogelijk bijkomende problematiek. Dit is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg door de instelling zelf (een wettelijke verplichting), door een zus van de overledene en door het OM. Stapel-dossiersNaar aanleiding van deze calamiteit zijn vier onderzoeken ingesteld: door de inspectie, door de klachtencommissie, door een extern bureau in opdracht van de instelling en door het OM. Het OM heeft de zaak geseponeerd wegens noodweer. Het onderzoek van de inspectie leidde tot een aantal vervolgonderzoeken. Hieronder een overzicht.

Onderzoek naar overlijden
De inspectie deed allereerst onderzoek naar de toedracht van het overlijden van de bewoonster in Behandelcentrum Onnen. Belangrijkste conclusie van dit onderzoek was dat dit incident kon plaatsvinden vanwege structurele tekortkomingen in de zorg. Zo was onder andere de kwaliteit van het personeel niet afgestemd op de doelgroep. Vanwege privacy en medisch geheim is het IGZ-rapport over de overleden bewoonster niet openbaar.

Onderzoek naar locatie Onnen
De geconstateerde structurele tekortkomingen in de zorg waren voor de inspectie aanleiding voor een breder onderzoek naar de hele locatie in Onnen. De inspectie concludeerde dat er sprake was van hoge tot zeer hoge risico’s, waardoor de veiligheid van zorg in het geding was. De inspectie heeft vervolgens haar voornemen geuit om het Behandelcentrum Onnen onder verscherpt toezicht te plaatsen. Naar aanleiding hiervan besloot Novo de locatie te sluiten.

Onderzoek naar andere locaties Novo
De bevindingen van het onderzoek naar de locatie in Onnen vormden voor de inspectie aanleiding om ook te kijken naar andere locaties van Novo. Dat onderzoek loopt nog.

Onderzoek Nieuwsuur
Op 5 en 13 augustus besteedde het programma Nieuwsuur aandacht aan misstanden in de gehandicaptenzorg in het algemeen en bij Novo in het bijzonder. Nieuwsuur onderzocht de toedracht van het overlijden van de bewoonster in het Behandelcentrum Onnen van Novo en de rapporten van de onaangekondigde bezoeken van de inspectie. In de uitzending van 13 augustus werd bekend dat de Centrale Familieraad het vertrouwen opzegt in het Novo-bestuur. Op de website van Nieuwsuur vindt u een toelichting op de uitzendingen en kunt u deze bekijken. Overigens ondersteunt IGZ niet de conslusie van Nieuwsuur dat de gehandicaptenzorg sinds 2007 is verslechterd. In 2007 werd op een andere wijze toezicht gehouden dan nu. Cijfers uit deze periode kun je dan ook niet zomaar vergelijken met cijfers uit latere jaren.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen