Belang maagzuurremmer voor hartpatiënten onderschat

Array

Ruim de helft van de patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten die preventief lage doses aspirine krijgen voorgeschreven en een hoge kans hebben op ernstige maag- of darmproblemen, gebruikt geen maagzuurremmers zoals is aanbevolen door de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van British Columbia en Californië in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.
Patiënten met een groter risico op hart- en vaatziekten krijgen vaak lage doses aspirine voorgeschreven ter preventie. Aspirine vermindert inderdaad het risico op hart- en vaatziekten, maar lage doses aspirine geven als bijwerking nogal eens maag- en darmklachten, wat kan uitlopen op een maagzweer of maagbloeding. Vooral ouderen en mensen die al een maagzweer hebben gehad, krijgen vaak maagzuurremmers om deze bijwerkingen te verminderen en complicaties te voorkomen. Sinds 2009 wordt dit zo aanbevolen in een voorstel van de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid.
hartmedicatie noacOnbekend met aanbeveling
Uit onderzoek binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) blijkt dat in 2010 46% van de patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen maagzuurremmers gebruikten. 36% krijgt geen maagzuurremmers voorgeschreven en 18% gebruikt ze onregelmatig. In totaal krijgt dus 54% geen behandeling volgens de aanbeveling van de Expertgroep. “Het onderzoek is een jaar na de introductie van de aanbeveling uitgevoerd”, stelt NIVEL-programmaleider Joke Korevaar, “maar dit betekent dat er toch echt nog wel iets te verbeteren valt.”

LINH
Het Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg (LINH) telt 84 huisartspraktijken met meer dan 335.000 patiënten. In deze praktijken worden continue ‘productiegegevens’ over aandoeningen, aantallen contacten en verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen verzameld.
 
Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen