Verouderde cellen bij jeugdreuma

jeugdreumaDe gewrichten van kinderen met de meest voorkomende vorm van jeugdreuma bevatten afweercellen die lijken op die van mensen die 90 jaar oud zijn. Misschien opent deze ontdekking de weg naar nieuwe manieren om de ziekte te behandelen, aldus de onderzoekers uit Pittsburg in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de T-cellen (een van de afweercellen die een rol spelen bij jeugdreuma) in het gewrichtsvloeistof en het bloed van 98 kinderen met Juveniele Idiopatische Artritis (JIA). De kinderen waren 1 tot 17 jaar oud. Daarnaast onderzochten ze ook vloeistof en bloed van gezonde kinderen.

Korte uiteinden
Opvallend was dat een derde van de T-cellen van de kinderen met JIA korte telomeren bevatte. Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen. Zij worden bij iedere celdeling een stukje korter omdat ze niet helemaal gekopieerd worden. Hierdoor neemt hun invloed op de celdeling langzamerhand af. Wetenschappers denken dat veroudering optreedt als de telomeren te kort worden om de celdeling op de juiste wijze te laten verlopen. De telomeren van T-cellen van de kinderen met JIA waren zo kort als je zou verwachten bij iemand van 90 jaar oud.

Eerste keer
Dit is de eerste keer is aangetoond dat vroegtijdige veroudering iets te maken kan hebben met JIA. Er is dus nog veel meer onderzoek nodig naar dit mechanisme, maar de Amerikanen hopen de weg geopend te hebben naar nieuwe mogelijkheden om de ziekte te behandelen. De onderzoekers publiceerden de uitkomsten van hun onderzoek in het tijdschrift Arthritis and Rheumatism.

Over jeugdreuma
Jeugdreuma is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. De aandoening komt voor bij 1 op de 1.000 kinderen. In Nederland hebben ongeveer 3.000 kinderen jeugdreuma. De meest voorkomende vorm van jeugdreuma juveniele Iidiopatische artritis, afgekort JIA. Het Reumafonds geeft voorlichting over jeugdreuma.