GGZ Nederland introduceert Agressie Analyse Kaartenset

Array

agressieDe Agressie Analyse Kaartenset kan gebruikt worden om een afzonderlijk incident te analyseren maar ook om een cluster van incidenten te beschouwen. Door de hoeveelheid kaarten worden medewerkers geprikkeld hun blikveld te verruimen en worden ze zich meer bewust dat veel verschillende én beïnvloedbare factoren kunnen bijdragen aan een incident.

Vrijwel dagelijks zijn er patiënten en zorgverleners die zich bedreigd voelen of te maken krijgen met verbale of fysieke agressie. Dat heeft een grote impact op alle betrokkenen en het behandelklimaat. Soms lijkt het wel alsof agressie er ‘gewoon’ bij hoort en we agressie-incidenten in de ggz voor lief moeten nemen. Dat is echter niet de insteek van GGZ Nederland. We gaan ervan uit dat agressie-incidenten in veel gevallen zijn terug te voeren op aanwijsbare oorzaken. Als die oorzaken worden geanalyseerd en aangepakt, kan het aantal agressie-incidenten aanzienlijk worden verminderd.

Onlangs heeft GGZ Nederland de Handreiking Analyseren van agressie-incidenten uitgebracht. Bij deze handreiking hoort een kaartenset waarmee teams op een speelse manier agressie-incidenten kunnen analyseren. De Agressie Analyse Kaartenset is gebaseerd op PRISMA, een methodiek waarmee incidenten geanalyseerd kunnen worden. Het instrument is niet alleen een analysemethode maar ook een cultuurinterventie.

Deze kaartenset is nu uitgewerkt voor agressie-incidenten. Maar de methode leent zich ook voor andere typen incidenten die veel voorkomen in de zorg.

U kunt de handreiking downloaden via  http://www.veiligezorgiederszorg.nl/speerpunten/agressie-in-de-ggz.html

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen