Internationaal consortium ontvangt financiële steun voor de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen schistosomiasis (bilharzia) bij kinderen

Vorig jaar juli werd een internationale publiek-private samenwerking (PPS) opgestart voor het ontwikkelen van een nieuwe pediatrische formulering ter bestrijding van schistosomiasis – beter bekend als bilharzia – bij peuters en kleuters. De Bill & Melinda Gates Foundation doneert $1,15 miljoen ter ondersteuning van enkele onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voorafgaand aan klinische fase I-onderzoeken. De huidige partners in dit consortium, dat wordt gecoördineerd door TI Pharma, zijn Merck KGaA, Astellas Pharma Inc. en het Swiss Tropical and Public Health Institute (‘Swiss TPH’).

Schistosomiasis is een ernstige chronische ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door parasitaire wormen. De ziekte is
endemisch in 78 ontwikkelingslanden en besmet wereldwijd meer dan 243 miljoen mensen per jaar. schistosomiasisSchistosomiasis is na malaria de meest wijd verspreide tropische ziekte ter wereld en komt met name voor in ontwikkelingslanden waar de toegang tot veilig drinkwater en adequate sanitaire voorzieningen beperkt is. Bij niet afdoende behandeling kan de ziekte leiden tot bloedarmoede, achterblijvende groei en verminderd leervermogen, en kan deze dodelijk zijn.
Het doel van het consortium is het ontwikkelen van een geschikt kindergeneesmiddel voor peuters en kleuters. Dit is een
groep met een hoog risico op Schistosoma-infecties, die verantwoordelijk is voor 10?20 miljoen gevallen wereldwijd. De
standaard aanbevolen behandeling met praziquantel is verkrijgbaar als orale tabletten voor volwassenen en kinderen vanaf
zes jaar. Jongere kinderen kunnen deze tabletten niet altijd slikken vanwege de grootte en bittere smaak ervan. Een geschikte behandeling met praziquantel voor peuters en kleuters bestaat niet en hieraan is grote behoefte.
De bijdrage van de Gates Foundation werd toegekend aan Merck, een van de consortiumpartners, en zal worden gebruikt voor de financiering van enkele belangrijke R&D-activiteiten die nodig zijn in de aanloop naar de eerste klinische onderzoeken bij mensen. De schenking maakt ook het betrekken van experts in de ziekte mogelijk, onder meer uit de getroffen landen. Samen zal dit ervoor zorgen dat het te ontwikkelen product zo goed mogelijk is afgestemd op de behoefte van pediatrische patiënten.
Annalisa Jenkins, voorzitter van de Raad van Bestuur van het consortium en Head of Global Drug Development and Medical bij Merck Serono, de biofarmaceutische divisie van Merck: ‘Er is dringend behoefte aan een behandeling van schistosomiasis bijzeer jonge kinderen, voor wie momenteel geen goedgekeurde therapie bestaat. De ondersteuning van de Gates Foundation is een essentiële stap voorwaarts naar nieuwe opties voor deze zeer kwetsbare bevolkingsgroep, met eliminatie van de ziekte als einddoel.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen