VPRO Achterwerk: Bikkels (vanaf 1 september)

kind huishoudingWassen, strijken, uit bed halen, opvrolijken en zorgen dat het eten op tafel staat…. Niet meteen het eerste waar je aan denkt als kind. Maar voor veel kinderen is het dagelijkse kost. Zij helpen thuis mee met de zorg voor hun zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus. Bikkels duikt in hun leven vol verantwoordelijkheden die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen.

Aflevering 1: Joy
De moeder van de dertienjarige Joy heeft een ernstige longziekte en ze heeft niet lang meer te leven. Haar vader, die uit Engeland komt, is ook ziek; hij heeft diabetes. Maar ze proberen er samen het beste van te maken. Joy probeert niet te veel aan de ziekte van haar moeder te denken en ze gaan samen nog een keer op vakantie.

Aflevering 2: Yannick
Yannick (13) en zijn vader Martin (52) delen een liefde voor echte mannendingen zoals voetbal en auto’s. Toch is Martin niet meer de vader die hij vroeger was… Een jaar geleden werd ontdekt dat Martin lijdt aan Alzheimer. Zijn vader raakt voortdurend van alles kwijt en de schittering in zijn ogen is verdwenen. Yannick helpt zijn vader met zoeken en met dagelijkse taken zoals boodschappen doen. Hoe voelt het om je geheugen en de grip op het leven kwijt te raken?

Regie: Ester Gould, Charlotte Hoogakker, Sarah Sylbing
Productie: IDTV in co-productie met VPRO
Vanaf zondag 1 september, ca. 9.25 uur, Zapp en elke zondag en woensdag rond 17.00 uur op Holland Doc 24