Vrouwen sterven vaker aan hart- en vaatziekten

Array

hartklachten-vrouwen-200x200Aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen in zowel de symptomen, progressie en prognose van hart- en vaatziekten
– Hart- en vaatziekten zijn de nummer één doodsoorzaak voor vrouwen in Nederland. Jaarlijks overlijden circa 26.000 vrouwen aan deze ziekten.A l jarenlang wordt er aandacht gevraagd voor hartziekten bij vrouwen. Onderzoek onder Europese cardiologen wijst echter uit dat vrouwen minder vaak dan mannen worden onderzocht op hartklachten, minder medicijnen krijgen en minder vaak aan vaatziekten worden geopereerd.

Hart- en vaatziekten zijn dus de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen, met jaarlijks 8,6 miljoen vrouwelijke hartdoden wereldwijd. Elk jaar is dat evenveel als alle vrouwen die overlijden aan de verschillende vormen van kanker bij elkaar. Veel vrouwen zijn zich niet bewust van de specifieke risicofactoren en nemen aan dat ze minder kans hebben om te overlijden aan een beroerte, hartfalen of een hartaanval. Echter, bewijs toont aan dat deze veronderstelling onjuist is, en dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de geslachten in zowel de symptomen en progressie van de ziekte.

Symptomen niet te herkennen
Vrouwen kunnen bij een hartinfarct andere wat minder bekende symptomen hebben dan mannen. Vaak herkennen vrouwen zelf niet dat deze klachten horen bij hartklachten. Opvliegers worden bij vrouwen bijvoorbeeld vaak toegeschreven aan de overgang, maar kunnen ook symptomen zijn die wijzen op hoge bloeddruk, een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Bijna de helft van de vrouwen heeft voor het 60ste jaar een te hoge bloeddruk.

Op zondag 1 en maandag 2 september zal er tijdens het “Gender Data Forum” van het European Society of Cardiology, ESC Congress 2013, aandacht worden besteed aan de nieuwste onderzoeksresultaten op dit gebied.

Beter begrip kan sterfte voorkomen
De kennis van de klinische gevolgen van atherosclerose en hart- en vaatziekten bij vrouwen is de afgelopen 20 jaar enorm gegroeid, maar nog onvoldoende bekend bij een breed publiek. Onderzoeksinspanningen zijn ook het afgelopen jaar weer toegenomen en vele rapporten over de  verschillende aspecten van ischemische hartziekte (IHD) bij vrouwen worden tijdens het ESC Congress  in Amsterdam gepubliceerd. Uiteindelijk moet een beter begrip van deze processen en mechanismen, preventie en klinische behandeling van hart- en vaatziekte de sterfte bij vrouwen reduceren.

Het ESC congres vindt ieder jaar in een andere Europese stad plaats. De locatie van het ESC Congress 2013 is Amsterdam. In 2014 en 2015 zullen respectievelijk Barcelona en London gastheer zijn van het grootste medische congres van Europa.

Bron: ESC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen