Hoe kunnen we doorbehandelen voorkomen? 27 augustus 2013

Array

oudere-mensenOp maandag 23 september vindt in het Theater van ’t Woord een publieksdebat plaats over de vraag hoe we ‘doorbehandelen’ kunnen voorkomen.

Goede zorg in de laatste levensfase is passende zorg. Niet te veel, niet te weinig. Zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt. Soms wordt er in de laatste levensfase nog te veel onderzoek gedaan en te lang doorgegaan met behandelen. Het lijkt er dan op dat arts en patiënt beiden ‘vergeten’ dat het soms beter is om niet meer te behandelen.

Het debat op 23 september wordt georganiseerd door de artsenfederatie KNMG, ZonMw en de Centrale Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Doe mee met het publieksdebat
Wat gebeurt er toch in dat directe contact tussen dokter en patiënt? En wat gebeurt er niet? Kunnen alleen superdokters en superpatiënten hier iets aan doen? Hoe kunnen patiënten met hun dokter afspreken welke behandeling ze níet meer willen? Wat kan/moet de dokter hiervoor doen?

Discussie onder leiding van Inge Diepman met onder anderen:

  • Marcel Levi (voorzitter Raad van Bestuur AMC)
  • Mariska Koster (medisch adviseur Achmea, longarts)
  • Frank Bosch (internist ziekenhuis Rijnstate; voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging)
  • Jaap Schuurmans (huisarts in Groesbeek)
  • Gerrit van der Wal (voormalig inspecteur-generaal Inspectie voor de Gezondheidszorg; voorzitter KNMG-stuurgroep Passende zorg in de laatste levensfase).

Ook ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal. De zaal wordt nadrukkelijk uitgenodigd mee te doen.

Prof. Van der Wal presenteert aan het begin van de avond de eerste resultaten van een onderzoek naar de ervaringen van patiënten, naasten en professionals met de zorg in de laatste levensfase.
Meer informatie
Meer informatie over het vierdelige publieksdebat ‘Moet alles wat kan?’ vindt u op www.zonmw.nl/moetalleswatkan

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen