Piet Batenburg nieuwe Santeon voorzitter

Piet Batenburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, is de nieuwe voorzitter van Santeon. Dat is het samenwerkingsverband van zes topklinische ziekenhuizen met ruim 21.000 medewerkers en circa 10 procent marktaandeel binnen de Nederlandse ziekenhuiszorg. Hij neemt de voorzittershamer over van Piet-Hein Buiting.

Batenburg: “Zorgkwaliteit is geen statisch gegeven, dat vraagt doorlopend aandacht. Onze ziekenhuizen vinden elkaar in hun ambitie om hierin steeds te verbeteren. Werken aan kwaliteit is op zich niet uniek. De onderlinge openheid, de gezamenlijke omvang van de zorg en de landelijke spreiding zijn dat wel. We kijken bij elkaar in de keuken, zes paar ogen kijken mee en het beste van de zes wordt de Santeon standaard.”
santeonDe Santeon groep bestaat uit het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. “De drijvende kracht zijn onze medewerkers en medisch specialisten; zij zoeken die samenwerking in hun passie voor hun vak en de betrokkenheid bij onze patiënten. Dat maakt het zo krachtig”, aldus Batenburg. Hij wil zich als voorzitter hard maken om dwarsverbanden op de zorginhoud tussen de zes huizen verder uit te breiden.
Naast de reguliere basiszorg verlenen de Santeon ziekenhuizen hooggespecialiseerde medische zorg. Het delen van kennis en ervaring op dit gebied leidde het afgelopen jaar tot verschillende successen. Zo kunnen patiënten in het Noorden van het land in geval van interstitiële longziekten nu in het Martini Ziekenhuis in Groningen terecht door samenwerking met het expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis op dit gebied. Het Martini Ziekenhuis fungeert als het ware als satelliet van dit expertisecentrum. Urologen van het Catharina Ziekenhuis opereren hun eigen patiënten met prostaatkanker op de operatierobot in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Zo wordt kostbare apparatuur beter benut. Bovendien hebben de specialisten van het Nijmeegse ziekenhuis veel ervaring op het gebied van robotchirurgie, die zij nu delen met hun collega’s uit Eindhoven.
Voor enkele veelvoorkomende kankersoorten zoals borst-, long- en prostaatkanker zijn optimale zorgpaden ontwikkeld, gebaseerd op de best practices in de Santeon huizen. De kwaliteit van de zorg verbetert, waarbij het delen van expertise de belangrijkste investering is.
“Santeon is een goede aanvulling op de regionale samenwerking die veel meer gericht is op een efficiënte verdeling van type behandelingen en patiënten in de eigen regio. Door de kwaliteitsslag die we met Santeon maken, kunnen we ook meer bieden aan onze regionale partners”, aldus Batenburg.

Meer informatie is te vinden op www.santeon.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen