Hoordagen halen slechthorenden uit isolement

Array

horen, slechthorendSlechthorende ouderen die in een zorginstelling wonen, raken vaak in een isolement. Hoordagen zijn dan een geschikt middel om deze slechthorenden uit hun isolement te halen. Dit is gebleken uit de door Tonen Audiologische Techniek gehouden Hoordagen bij verschillende zorginstellingen in Brabant.

Tijdens een Hoordag kunnen bewoners binnen hun zorginstelling een hoortest doen, direct een hoortoestel laten aanmeten en eigen hoortoestellen laten reinigen. De audiciens ter plaatse merkten al snel dat veel slechthorenden baat hebben bij deze Hoordagen.

Veel bewoners in zorginstellingen verstaan niet goed, ook niet als zij hoortoestellen dragen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste gaat het gehoor langzaam maar zeker achteruit en is de gang naar de hoorwinkel vaak niet eenvoudig. Slechthorenden die wel hoortoestellen hebben, geven vaak aan niet tevreden te zijn met de hoortoestellen.

Dat men niet tevreden is met de huidige hoortoestellen, heeft verschillende redenen: vaak weet men niet dat het gehoor achteruit gaat en dat de hoortoestellen weer bijgesteld moeten worden. Daarbij is het voor veel bewoners  lastig om naar een hoorwinkel te gaan. Ook weet men vaak niet hoe een hoortoestel moet worden onderhouden. Het niet correct en regelmatig schoonmaken van een hoortoestel kan ervoor zorgen dat deze niet meer goed werkt. En dat is jammer, want niet goed horen kan leiden tot isolement.

Het schoonmaken van een hoortoestel is niet moeilijk, maar voor ouderen zijn die kleine apparaatjes lastig te hanteren. Een Hoordag biedt dan uitkomst. Naast het laten schoonmaken en onderhouden van hoortoestellen, kunnen bewoners van de betreffende zorginstelling een hoortest doen. Indien nodig kan dezelfde dag een hoortoestel worden aangemeten. Dit aanmeten vindt dan thuis bij de slechthorende plaats, zodat meteen het horen van de klok, televisie of telefoon kan worden uitgeprobeerd.

Wegens succes worden er steeds meer Hoordagen georganiseerd. Niet alleen bij zorginstellingen, ook bij seniorenverenigingen en ouderenbonden zijn de hoordagen in trek.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen