Darmkankercentrum opent deuren ‘kleinste kamertje’

Array

darmkankerAmphia vraagt aandacht voor darmkanker met informatieweek
Van 23 tot en met 27 september is ‘Het kleinste kamertje’ te zien in het Amphia Ziekenhuis. Het kleinste kamertje is een videobox waarin een filmpje van tien minuten wordt afgespeeld. In dit filmpje wordt op een informatieve en luchtige manier verschillende aspecten van darmkanker besproken. Met deze videobox, een informatiemarkt en informatieavond vraagt Amphia aandacht voor darmkanker, de behandeling en het vroegtijdig signaleren ervan.

‘Het kleinste kamertje’
Jaarlijks krijgen bijna 12.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Bijna 5000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is deze zeer ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Gezien het taboe dat heerst rondom darmkanker heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een videobox gemaakt over dit onderwerp. De film is geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen, tekstschrijver en regisseur van onder andere ‘Het Klokhuis’ en wordt gespeeld door bekende Nederlandse acteurs. Hiermee stimuleert de stichting dat mensen met klachten tijdig naar de dokter gaan.

Bevolkingsonderzoek
Om darmkanker vroegtijdig op te sporen, ontvangen alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 76 jaar tussen 1 januari 2014 en 31 december 2018 een uitnodiging om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek darmkanker. Na die eerste uitnodiging volgt iedere twee jaar een nieuwe uitnodiging. Bij de uitnodiging zit testmateriaal waarmee zelf een kleine hoeveelheid ontlasting kan worden afgenomen. Dat materiaal kan worden teruggestuurd naar een laboratorium waar het wordt onderzocht. Worden er bloedsporen in de ontlasting aangetroffen, dan vindt er een vervolgonderzoek plaats in een ziekenhuis of gespecialiseerd centrum. De verwachting is dat, dankzij het landelijk bevolkingsonderzoek, het sterftecijfer jaarlijks met 2400 mensen daalt. Het Oncologisch Centrum van Amphia is één van de centra die het vervolgonderzoek uitvoeren. “Dit past volledig bij de voortrekkersrol die het ziekenhuis vervult op het gebied van oncologie. Het Oncologisch Centrum van Amphia verricht de meeste darmkankeroperaties van Nederland. Oncologen, chirurgen, radiotherapeuten en maag-darm-leverartsen werken als een team nauw samen. Zij bespreken elke patiënt en bekijken nauwkeurig wat de meest geschikte behandeling is”, legt MDL-arts Tom Seerden uit.

Voorlichtingsactiviteiten
Naast het kleinste kamertje vindt in de week van 23 tot en met 27 september ook een informatiemarkt plaats. Daar kunt u terecht van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 15.30 uur bij de MLDS, deskundigen van de afdeling Chirurgie, het Endoscopiecentrum en MDL-verpleegkundigen. Op 25 september is er een informatieavond over onderzoeken en behandeling van darmkanker. Ook Darmkanker Nederland vertelt over haar organisatie. De avond start om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur en vindt plaats in het Kenniscentrum, locatie Molengracht. Inschrijven voor de informatieavond kan tot 20 september door een e-mail te sturen naar [email protected].

Bron:Amphia Ziekenhuis

Recente artikelen