Optreden verworven hemofilie na gebruik van clopidogrel (Plavix/DuoPlavin)

Array

Er zijn enkele gevallen van verworven hemofilie gerapporteerd die in verband worden gebracht met het gebruik van het geneesmiddel clopidogrel (Plavix/DuoPlavin). Het gaat om patiënten zonder voorgeschiedenis van abnormale bloedstolling. Verworven hemofilie is een uiterst zeldzame ziekte die gepaard kan gaan met ernstige bloedingen. Het is dan ook belangrijk dat de ziekte onmiddellijk wordt herkend om het risico op bloedingen te minimaliseren en om ernstige bloedingen te voorkomen.

Als de geïsoleerde geactiveerde partiële tromboplastinetijd (aPTT) verlengd is, met of zonder bloeding, moet er rekening worden gehouden met verworven hemofilie. Patiënten bij wie de diagnose van verworven hemofilie is bevestigd, moeten worden gecontroleerd en behandeld door een specialist. Ook zal de behandeling met clopidogrel moeten worden gestopt en invasieve procedures moeten worden vermeden.Sanofi-aventisHQDit schrijft de firma Sanofi-Aventis in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar huisartsen, cardiologen, hematologen, internisten, neurologen, intensivisten, geriaters, verpleeghuisartsen, Spoed Eisende Hulpartsen (SEH), apothekers en ziekenhuisapothekers, alsmede specialisten in opleiding tot alle genoemde vakgebieden.

Clopidogrel wordt gebruikt om de vorming van bloedstolsels te helpen voorkomen en om het risico van ernstige gevolgen hiervan te verkleinen.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen