Philips en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) sluiten 10-jarige samenwerkingsovereenkomst gericht op innovatieve en betaalbare cardiale zorg

Array

mcl1Meerjarige samenwerking voor nieuwe echografietechnologieën, innovatieplanning en ondersteunings- en adviesdiensten
MCL is een van de eerste ziekenhuizen die Philips’ nieuwe echografieplatform EPIQ met ‘anatomische intelligentie’ aanschaffen

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) – een van de grootste niet-academische ziekenhuizen in Nederland en een van de topklinische opleidingsziekenhuizen in het land – hebben vandaag een meerjarige samenwerkingsovereenkomst bekendgemaakt gericht op innovatieve en betaalbare zorg. Door de samenwerking krijgt MCL de komende tien jaar permanente toegang tot de meest geavanceerde echografietechnologie van Philips voor de gehele cardiologie-afdeling. Philips gaat structurele innovatie-upgrades en diensten in de vorm van advisering en trainingen aanbieden, waarbij het MCL blijvend toegang heeft tot de nieuwste cardiale echografietechnologieën voor standaard en geavanceerde diagnostische doeleinden en minimaal invasieve ingrepen.

Om dit alles mogelijk te maken wordt het MCL een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die gebruik gaat maken van het nieuwe intelligente echografieplatform EPIQ van Philips. Dit echosysteem werd dit weekend tijdens het European Society of Cardiology 2013 voor het eerst getoond. De gecombineerde hoge beeldsnelheid en kwaliteit, het gebruiksgemak en de reproduceerbaarheid en afleesbaarheid van echografiebeelden zijn niet eerder getoond.

“Echografiebeelden spelen een cruciale en brede rol binnen de cardiologie, deels als gevolg van innovaties die de afgelopen tien jaar zijn gedaan en die de functionaliteit ervan spectaculair hebben uitgebreid”, aldus dr. Rob Breedveld, cardioloog bij het MCL. “Het is belangrijk voor ons om samen te werken met een partner die toonaangevend is op het gebied van technologische innovatie. Dankzij onze nauwe samenwerking en meerjarige overeenkomst met Philips krijgen wij toegang tot de nieuwste innovaties, zoals het echografiesysteem EPIQ. Op die manier kunnen we de wijze waarop ons personeel patiënten kan diagnosticeren en behandelen, verder verbeteren, terwijl het ons ook helpt om de kosten te beheersen.”

 “We streven ernaar om onze koppositie op het gebied van echografische beeldvorming te bestendigen door middel van de ontwikkeling van geavanceerde technologie. Nieuwe zakelijke bedrijfsmodellen ondersteunen de verandering van de gezondheidszorg in een tijd waarin het realiseren van hoogwaardige patiëntenzorg tegen betaalbare kosten de grootste uitdaging is. Dit nieuwe samenwerkingsverband met het MCL brengt beide aspecten samen, en heeft geleid tot de grootste overeenkomst op het gebied van cardiale beeldvorming door middel van echografie die we in Nederland zijn aangegaan”, aldus Henk Valk, General Manager bij Philips Healthcare Benelux. “Deze belangrijke meerjarige overeenkomst is de meest recente in een reeks van meer dan 30 overeenkomsten gericht op managed services die Philips wereldwijd heeft afgesloten. Daarmee heeft Philips zichzelf strategisch getransformeerd van leverancier van apparatuur tot aanbieder van technologie- en adviesdiensten.”

 Echografie
De flexibiliteit en kosteneffectiviteit van echografie houden in dat deze technologie wordt gebruikt in vrijwel elke fase van de cardiale-zorgcyclus, van diagnose en behandeling tot patiëntbewaking. Vanwege de mogelijkheden voor live 3D beeldvorming en de inherente veiligheid wordt het steeds vaker gebruikt als voorkeursmodaliteit voor minimaal invasieve beeldgestuurde ingrepen aan het hart, zoals herstel of vervanging van hartkleppen en ablatietherapieën om hartritmestoornissen te behandelen.

Als reactie op het wijdverbreide gebruik van echografiebeelden in de cardiale zorg zal Philips de echografie-oplossingen op veel verschillende plekken op de cardiologieafdeling van het MCL installeren, waaronder het katheterisatielab, de hybride operatiekamer, de poliklinieken en de afdelingen spoedeisende cardiale zorg, pediatrische cardiologie en coronaire zorg. De te installeren Philips-oplossingen bestaan uit het hoogwaardige echocardiografiesysteem iE33, het veelzijdige mobiele echografiesysteem CX50, en (begin 2014) het gloednieuwe echografieplatform EPIQ.

 Het EPIQ-platform combineert hoge beeldsnelheid met niet eerder getoonde visuele details en panoramische beelden, waarmee hele organen kunnen worden gevisualiseerd. Daarnaast genereert de ingebouwde ‘anatomische intelligentie’ patiëntspecifieke orgaanmodellen met geautomatiseerde segmentatie, detailherkenning en parameterextractie. De EPIQ is toepasbaar voor diagnostiek, behandeling en therapiecontrole.

 Philips is toonaangevend op het gebied van medische beeldvorming en de wereldwijde nummer 1 in medische echografie. Vanwege de kosteneffectiviteit en flexibiliteit is echografie een van de snelst groeiende modaliteiten op de markt voor beeldvormingssystemen, waar in 2012 wereldwijd circa EUR 18 miljard in omging.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen