Koning Winter gevaarlijker voor het hart

risicoHet is goed nieuws voor de komende dagen, slecht nieuws voor de wintermaanden; uit onderzoek is gebleken dat de koude jaargetijden hogere risicofactoren meebrengen voor hart- en vaatziekten dan de warme zomer. Professor Pedro Marques-Vidal, van de universiteit in Lausanne, presenteerde deze opmerkelijke conclusie op het Europese Cardiologie Congres in de RAI.

Marques-Vidal onderzocht de toename van risicofactoren in 100.000 mensen verdeeld over 7 landen. “Het dodental als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen is hoger in de winter en lager in de zomer. We besloten in een grootschalig onderzoek vast te stellen of cardiovasculaire risicofactoren een seizoenspatroon kennen, wat een verklaring zou kunnen bieden voor de seizoensgebonden sterftecijfers.” Aldus de Zwitserse professor.

 

Uit zijn bevindingen blijkt dat een groot aantal risicofactoren, zoals bloeddruk, buikomvang en cholesterolgehalte, hoger zijn in de winter en juist lager in de zomer, ten opzichte van het jaargemiddelde. Buikomvang is in de bikinimaanden bijvoorbeeld 1 cm lager dan in de winterjassentijd. En het cholesterolgehalte ligt gemiddeld 0.24 mmol/L lager als we op het strand liggen.

“Dit kan verklaren waarom sterfgevallen van cardiovasculaire ziekten hoger zijn in de winter. Mensen moeten extra veel moeite doen om hun eetgewoonten in bedwang te houden en aan voldoende lichaamstraining te doen.” Stelt Marques-Vidal. Een belangrijke waarschuwing, nu de pepernoten al in de schappen liggen en de badpakken bijna de kast in kunnen.