Nieuwe uitdaging voor Jan Walburg, voorzitter Raad van Bestuur Trimbos-instituut

Array

handen-schuddenEind 2013 zal dr. Jan Auke Walburg (1949, Den Haag) afscheid nemen van het Trimbos-instituut en zijn carrière voortzetten als bijzonder hoogleraar positieve psychologie bij de Universiteit van Twente. Jan Walburg is sinds 2003 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut. Hij heeft zich de afgelopen elf jaar ingezet voor de geestelijke gezondheid, positieve psychologie, en de toepassing van e-mental health.

Eerder was Jan Walburg directeur van Jellinek, professor Kwaliteit in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Technische Universiteit Eindhoven en directeur van het AIAR, het Amsterdam Institute for Addiction Research, waarvan hij medeoprichter was. Jan Walburg is klinisch psycholoog (Universiteit Leiden) en promoveerde in 1987 aan de medische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Jan Walburg is officier in de orde van Oranje Nassau.

Het verbeteren van kwaliteit van leven is een rode draad in zijn loopbaan. Zijn meest recente publicatie is het boek ‘Jong van Geest’ en handelt over de kunst van het ouder worden. In 2008 publiceerde hij ‘Mentaal vermogen, investeren in geluk.’ In dit boek probeert hij antwoord te geven op de vraag wat een mens gelukkig maakt en wat je kunt doen om gelukkig te worden. Andere publicaties van Jan Walburg zijn: Integrale Kwaliteit in de Gezondheidszorg (2003) en Uitkomstenmanagement in de Gezondheidszorg (2003).

Bijzonder hoogleraar positieve psychologie
Jan Walburg is op 1 mei 2013 benoemd als bijzonder hoogleraar aan de vakgroep psychologie, gezondheid en technologie aan de Universiteit van Twente. Het domein van de leerstoel is positieve psychologie. Hiermee heeft de Universiteit Twente de eerste Nederlandse leerstoel op dit terrein gecreëerd. Jan Walburg zal zich als hoogleraar de komende jaren richten op de bestudering van factoren die bijdragen aan de bloei van individuen, teams, organisaties, scholen, gemeenschappen en wijken. Ook zelfmanagement en het welbevinden van mensen met een chronische ziekte behoort tot het onderzoeksdomein.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen