Biomarkers Alzheimer voorspellen hogere sterftekans

Array

laboratorium1Ouderen zonder geheugenklachten maar met aanwijzingen voor Alzheimer-pathologie hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van geheugenproblemen en overlijden sneller dan ouderen zonder Alzheimer-pathologie. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en het Eindhovense Topinstituut CTMM. De bevindingen worden deze week gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Neurology.  

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben in samenwerking met een onderzoeksgroep van Washington University in St. Louis (VS) gegevens bestudeerd van 311 gezonde Amerikaanse ouderen met een gemiddelde leeftijd van zeventig jaar, die tot vijftien jaar lang werden gevolgd. Bij hen werd via een ruggenprik hersenvocht afgenomen en ze werden regelmatig getest op een cognitieve achteruitgang. In het hersenvocht werden eiwitten gemeten die bij de ziekte van Alzheimer afwijkend zijn.

 

Stephanie Vos, eerste auteur van het artikel en verbonden aan het Maastricht UMC+ en het Eindhovense Topinstituut CTMM: “Bijna een derde van deze mensen bleek afwijkingen in het hersenvocht te hebben die passen bij de ziekte van Alzheimer hoewel ze nog geen symptomen hadden. Zij vertoonden wel een lichte cognitieve achteruitgang en ook een verhoogde kans op sterfte.”

 

Het is de eerste keer dat er bij cognitief normale ouderen een link is gelegd tussen stofjes in de hersenen die samenhangen met de ziekte van Alzheimer en mortaliteit. Dit suggereert dat het nuttig kan zijn zo vroeg mogelijk te starten met behandelen. Zo ver is het echter nog lang niet. Vos: ”Het heeft geen zin voor ouderen om zich te laten testen omdat er nog geen behandeling van de ziekte van Alzheimer beschikbaar is. Onze bevindingen zijn wel belangrijk voor het ontwikkelen van behandelingen.”

 

Stephanie Vos participeert in het LeARN project van Topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine). Het CTMM-projectconsortium telt tien partners, waaronder het Maastricht UMC+ en VUmc in Amsterdam. Doel is om nieuwe instrumenten te ontwikkelen om de ziekte van Alzheimer eerder en betrouwbaarder vast te stellen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen