NOAC’s geven minder ernstige bloedingen

Array

NOAC’s zoals het nieuwe-generatie antistollingsmiddel Edoxaban is even effectief als de conventionele medicijnen. Maar het veroorzaakt minder bloedingen en vooral ook: minder bloedingen van ernstige aard. Dat blijkt uit een omvangrijk internationaal onderzoek, deHokusai-VTE-studie. De resultaten verschijnen vandaag in de online editie van The New England Journal of Medicine. Bij de Hokusai-VTE-studie, uitgevoerd door een internationaal gezelschap van onderzoekers onder leiding van AMC-internist prof. dr. Harry Büller, waren ruim achtduizend patiënten in 37 landen betrokken.

Bij de behandeling van veneuze trombo-embolie ( VTE ) , het orale antistollingsmiddel edoxaban resulteerde in gelijke werkzaamheid en beter veiliger dan standaard warfarine. In het landschap van de nieuwe onderzoeken met orale anticoagulantia , de Hokusai – VTE bevindingen bieden nieuw inzicht in een eerder ondervertegenwoordigde subgroep van patiënten met een longembolie ( PE ), deze en andere bevindingen werden gepresenteers tijdens  het European Society of Cardiology Congres .stollingHet Hokusai VTE – onderzeok omvatte een breder spectrum van VTE patiënten in vergelijking met die in andere recente studies naar nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) , waaronder een grote subgroep ( 30 % ) patiënten met PE en rechter ventriculaire dysfunctie en andere subgroep ( 20 % ) hoog risico voor het bloeden te wijten aan een verminderde nierfunctie en een laag lichaamsgewicht .

Voor het primaire eindpunt van recidiverende symptomatische veneuze trombo-embolie , bleek dat edoxaban was non – inferieur was aan warfarine , met het primaire eindpunt van recidiverende symptomatische VTE die zich in 3,2% versus 3,5 % respectievelijk ( p < 0,001 voor non-inferioriteit ) .

Toch leidde de komst van de nieuwe medicijnen tot onrust. Naar aanleiding van een meta-analyse berichtte de Volkskrant dat NOAC’s 45 procent meer kans op maagbloedingen zouden geven. Kamervragen daarover van de SP werden eerder deze week gepareerd door minister Schippers. Hokusai laat zien dat er minder ‘Maagdarmbloedingen voorkomen en dat zelfs 45 procent méér in absolute aantallen niet onrustbarend is. Zeker niet in het licht van de verminderde kans op ernstige bloedingen.’

NOAC’s zijn wel wat duurder, maar de diensten en dus de kosten van de trombosedienst worden grotendeels overbodig. Daar komt bij: minder hersenbloedingen betekent minder mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen.’
Dat NOAC’s tot dusverre uitsluitend vergoed worden voor boezemfibrilleren, noemen beide onderzoekers daarom ‘onbegrijpelijk’.  We doen patiënten ernstig tekort als we ze de keuze tussen de oude en de nieuwe middelen onthouden.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen