Maastricht UMC+ krijgt nieuwe Da Vinci operatierobot

Array

Al 10 jaar expertise in academische setting
Maastricht UMC+ gaat vanaf vrijdag 6 september als eerste ziekenhuis in Nederland opereren met een nieuwe Da Vinci operatierobot. Het vernieuwde model is ter vervanging en verbetering van de eerste operatierobot die al sinds 2004 operationeel is. De nieuwe robot is in staat om de handelingen van een chirurg in een fractie van een seconde digitaal om te zetten naar een signaal waardoor de robot wordt aangestuurd. Het apparaat, waarmee voor het eerst twee chirurgen tegelijkertijd kunnen werken, is tevens voorzien van zogenoemde ‘augmented reality’.

De nieuwe operatierobot is het eerste model in Nederland, waaraan twee chirurgen tegelijkertijd kunnen opereren, waardoor het mogelijk is zeer complexe ingrepen Da-Vinci-Robotchirurgieuit te voeren. “Maar dat maakt de operatierobot ook uitermate geschikt voor opleidingsdoeleinden”, zegt chirurg Jos Maessen die aanstaande vrijdag voor het eerst met de nieuwe robot gaat opereren. “De ervaren chirurg kan zodoende zeer nauwkeurig de chirurg in opleiding aansturen bij zijn eerste operaties in de patiënt”. De operatierobot is tevens uitgerust met moderne visualisatiemiddelen, zogeheten ‘augmented reality’. Maessen: “Er kunnen bijvoorbeeld plaatjes van CT of MRI scans worden geprojecteerd in het operatiebeeld. Daardoor kan de chirurg onderliggende structuren veel beter ‘zien’. Dat voorkomt dat er onnodig schade aan weefsel wordt toegebracht”.

Academische functie
Maastricht UMC+ heeft in bijna tien jaar tijd ruime ervaring opgedaan met de Da Vinci operatierobot op het gebied van met name urologie en cardiothoracale chirurgie. Om de techniek zo optimaal mogelijk verder te ontwikkelen is het nieuwe model aangeschaft. “Een UMC heeft als onderzoeksinstituut namelijk de functie en de taak om deze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en in te zetten om het gebruik ervan te verbeteren”, zegt Guy Peeters, voorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+. “In een academische setting kan de Da Vinci operatierobot dan ook op een verantwoorde manier worden ingezet en op zijn doelmatigheid en doeltreffendheid worden getest. Uiteindelijk is het streven dat we deze innovaties in de zorg nog veiliger en kosteneffectiever kunnen maken in de toekomst “.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen