Maastricht UMC+ krijgt nieuwe Da Vinci operatierobot

0
287

Al 10 jaar expertise in academische setting
Maastricht UMC+ gaat vanaf vrijdag 6 september als eerste ziekenhuis in Nederland opereren met een nieuwe Da Vinci operatierobot. Het vernieuwde model is ter vervanging en verbetering van de eerste operatierobot die al sinds 2004 operationeel is. De nieuwe robot is in staat om de handelingen van een chirurg in een fractie van een seconde digitaal om te zetten naar een signaal waardoor de robot wordt aangestuurd. Het apparaat, waarmee voor het eerst twee chirurgen tegelijkertijd kunnen werken, is tevens voorzien van zogenoemde ‘augmented reality’.

De nieuwe operatierobot is het eerste model in Nederland, waaraan twee chirurgen tegelijkertijd kunnen opereren, waardoor het mogelijk is zeer complexe ingrepen Da-Vinci-Robotchirurgieuit te voeren. “Maar dat maakt de operatierobot ook uitermate geschikt voor opleidingsdoeleinden”, zegt chirurg Jos Maessen die aanstaande vrijdag voor het eerst met de nieuwe robot gaat opereren. “De ervaren chirurg kan zodoende zeer nauwkeurig de chirurg in opleiding aansturen bij zijn eerste operaties in de pati├źnt”. De operatierobot is tevens uitgerust met moderne visualisatiemiddelen, zogeheten ‘augmented reality’. Maessen: “Er kunnen bijvoorbeeld plaatjes van CT of MRI scans worden geprojecteerd in het operatiebeeld. Daardoor kan de chirurg onderliggende structuren veel beter ‘zien’. Dat voorkomt dat er onnodig schade aan weefsel wordt toegebracht”.

Academische functie
Maastricht UMC+ heeft in bijna tien jaar tijd ruime ervaring opgedaan met de Da Vinci operatierobot op het gebied van met name urologie en cardiothoracale chirurgie. Om de techniek zo optimaal mogelijk verder te ontwikkelen is het nieuwe model aangeschaft. “Een UMC heeft als onderzoeksinstituut namelijk de functie en de taak om deze innovatieve technologie├źn verder te ontwikkelen en in te zetten om het gebruik ervan te verbeteren”, zegt Guy Peeters, voorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+. “In een academische setting kan de Da Vinci operatierobot dan ook op een verantwoorde manier worden ingezet en op zijn doelmatigheid en doeltreffendheid worden getest. Uiteindelijk is het streven dat we deze innovaties in de zorg nog veiliger en kosteneffectiever kunnen maken in de toekomst “.