Erasmus Universiteit start groot onderzoek naar modern toezicht

Erasmus Universiteit Rotterdam is klaar voor een groot onderzoeksprogramma naar modern toezicht. Medewerkers van acht verschillende toezichthoudende instellingen zoals Autoriteit Financiële Markten en de Belastingdienst zijn gelijktijdig gestart met een promotieonderzoek. Dit staat  onder leiding van Muel Kaptein, hoogleraar Business Ethics and Integrity Management bij Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en dr. Martin de Bree, onderzoeker bij RSM.

verscherpt-toezichtMedewerkers van acht verschillende toezichthoudende instellingen zoals Autoriteit Financiële Markten en de Belastingdienst zijn gelijktijdig gestart met een promotieonderzoek. Dit staat  onder leiding van Muel Kaptein, hoogleraar Business Ethics and Integrity Management bij Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en dr. Martin de Bree, onderzoeker bij RSM.

Toezichthoudende instellingen en inspecties staan tegenwoordig voor de grote uitdaging om hun toezicht effectiever en efficiënter te maken. Wetenschappelijk onderzoek naar toezicht is echter nog schaars, maar biedt wel de mogelijkheid van belangrijke concepten en inzichten. Bovendien kan door gelijktijdig onderzoek kruisbestuiving plaatsvinden tussen de verschillende toezichthouders.

Kaptein en De Bree hebben daarom eind vorig jaar Nederlandse toezichthoudende instellingen en inspecties benaderd met het voorstel om een medewerker gedurende vijf jaar voor twee dagen in de week vrij te stellen voor promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit. Dat voorstel is positief ontvangen. In totaal zijn er, na selectie, acht kandidaten toegelaten tot het promotietraject. Deze personen zijn werkzaam bij de Autoriteit Financiële Markten, de Inspectie van het Onderwijs, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, de Provincie Noord-Brabant, De Nederlandse Zorgautoriteit, de Belastingdienst en Rijkswaterstaat. Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr heette de promovendi welkom bij de start van het project.

De kandidaten ronden voor het einde van dit jaar hun onderzoeksvoorstel af en kiezen een promotor binnen de Erasmus Universiteit, afhankelijk van het thema van hun onderzoek. Dat kan bij elke faculteit of opleiding zijn. Dr. Martin de Bree treedt daarbij op als copromotor en ‘linking pin’. ‘Voor de deelnemende organisaties is dit een prachtige gelegenheid om kennis te ontwikkelen door in groepsverband op te trekken en zo het toezicht te verbeteren. Voor de Erasmus Universiteit is dit een mooie manier om wetenschap en toezichthoudende praktijk dichter bij elkaar te brengen’, aldus Kaptein en De Bree.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen