Aanpak rivierblindheid werpt vruchten af

succesSuccesvolle samenwerking MSD en gezondheidsorganisaties
De aanpak van rivierblindheid, de ziekte die miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika bedreigt, begint zijn vruchten af te werpen. Zo is Colombia het eerste land ter wereld, waar rivierblindheid is uitgeroeid. En op korte termijn worden dergelijke successen verwacht in Mexico, Ecuador en andere buurlanden. Ook voor Afrika is dit  mogelijk, maar op iets langere termijn. Het Onchocerciasis Elimination Program van de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie en het Mectizan Donatie Programma  (MDP) van MSD hebben onder meer aan dit succes bijgedragen.

Dat bleek vandaag op een bijeenkomst over rivierblindheid met ambassade vertegenwoordigers van Senegal, Colombia en Ecuador,  landen waar rivierblindheid (bijna) niet meer voorkomt. Rivierblindheid (onchocerciasis) is wereldwijd een van de meest voorkomende vormen van blindheid die echter te vermijden is. De ziekte wordt veroorzaakt door wormen en overgedragen door een de beet van een vlieg die langs rivieroevers leeft; wormlarven in de huid en ogen veroorzaken hevige jeuk, oogafwijkingen en uiteindelijk blindheid.

In Haarlem produceert MSD al tientallen jaren geheel belangeloos het geneesmiddel Mectizan (ivermectine). Dit antiparasitaire medicijn doodt de larven en houdt deze maandenlang weg. Hierdoor stopt de jeuk en wordt het risico op oogafwijkingen sterk verminderd. Een ander belangrijk effect is dat mensen gedurende lange tijd de infectie ook niet meer kunnen overdragen op anderen. Door iedereen in risicogebieden jaarlijks te behandelen worden veel gezondheidsklachten voorkomen en wordt het aantal mensen met infectie geleidelijk steeds verder omlaag gebracht.

Via het MDP, dat al ruim 25 jaar bestaat, heeft MSD al meer dan 1 miljard behandelingen voor rivierblindheid gratis weggegeven. En MSD zal dit blijven doen totdat de ziekte geheel is uitgeroeid. Dit jaar worden 700 miljoen tabletten geproduceerd en in 2015 zullen dat er meer dan 1 miljard zijn.

In Latijns-Amerika is de ziekte inmiddels zo goed als uitgeroeid. Volgens dr. Wilma Stolk, onderzoekster aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en een van de spreeksters op de bijeenkomst, is er ook in Afrika aanzienlijke gezondheidswinst bereikt. Sommige gebieden zijn inmiddels helemaal vrij van infectie. In de 17 Afrikaanse landen waar nu nog actieve bestrijding plaatsvindt met Mectizan, is het aantal mensen met infectie en jeuk teruggebracht tot 1/3 van het te verwachten aantal zonder dit medicijn, en circa 300.000 gevallen van blindheid zijn al voorkomen. Het Erasmus MC onderzoekt momenteel in welke landen eliminatie bereikt kan worden en hoe lang massabehandeling nog moet worden voortgezet.

Ook de blinde cabaretier Vincent Bijlo, ambassadeur in de strijd tegen rivierblindheid, is enthousiast over de geboekte resultaten. “Het is al vrij lastig om blind te zijn in Nederland. Ik moet er niet aan denken hoe het is om als blinde door het leven te moeten gaan in een ontwikkelingsland. Ik ben blij dat MSD het geneesmiddel tegen rivierblindheid gratis en voor niets blijft leveren totdat hopelijk in 2020 de ziekte uitgebannen kan zijn,” aldus Vincent Bijlo.

Behalve voor rivierblindheid verstrekt MSD sinds 1998 Mectizan ook voor behandeling van de zogenaamde olifantsziekte (lymfatische filariasis). Deze ziekte, die veel in Afrika voorkomt, gaat gepaard met misvormende gezwellen op de ledematen en genitaliën. Sinds 2000 zijn meer dan 665 miljoen doses voor de behandeling van olifantsziekte goedgekeurd.

Over MSD
Het MSD van vandaag is wereldleider op het gebied van gezondheidszorg en werkt mee aan een gezonde wereld. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën, producten en diensten bieden we innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot de gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. MSD is onderdeel van Merck & Co., Inc., waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten. In Nederland heeft MSD vestigingen  in Haarlem, Oss en Boxmeer. Ga voor meer informatie naar www.msd.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen