Hoe worden mensen ziek?

0
214

dna1De NOS bericht dat wetenschappers  voor zo’n honderd ziektes hebben kunnen achterhalen wat er precies misgaat in het lichaam, zelfs nog voordat mensen ziek worden. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat insuline-afhankelijke suikerziekte (type 1-diabetes) ontstaat door een subtiele verstoring van het afweersysteem.

Hoofdonderzoeker Lude Franke van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hoopt dat de inzichten bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen suikerziekte die deze afweerreactie corrigeren.

De wetenschappers bestudeerden de gevolgen van DNA-veranderingen bij 8000 personen. ”We ontdekten dat voor veel ziekten de veranderingen allemaal één bepaald biologisch proces verstoren”, zei Franke. Voor veel ziekten was dit tot nu toe volstrekt onbekend.

De groep internationale onderzoekers verzamelde grote hoeveelheden genetische gegevens voor de studie. Het analyseren van deze ‘big data’ vormde een grote uitdaging, maar is dus gelukt.

Volgens Franke breekt hiermee een nieuwe fase aan bij genetisch onderzoek. ”Wetenschappers zijn geneigd één specifieke vraagstelling te formuleren, gegevens te verzamelen en vervolgens een conclusie te trekken. Maar met de opkomst van ‘big data’, betere supercomputers en nieuwe wiskundige technieken is het nu mogelijk kolossale studies uit te voeren die antwoorden op een groot aantal verschillende vragen tegelijkertijd kunnen geven.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Bron: NOS