Kinderen dichterbij huis behandelen

Array

TPG Leeuwarden2Sinds kort kunnen kinderen tussen 1,5 en 4 jaar met een ontwikkelingsachterstand terecht bij de therapeutische peutergroep van Revalidatie Friesland in Leeuwarden. Met deze tweede locatie ontstaat er meer keuzevrijheid qua locatie waardoor behandeling dichterbij huis kan plaatsvinden en het ouders daarmee makkelijker gemaakt wordt.

Zelfvertrouwen en weerbaarheid
Staan, lopen, praten. Een boterham smeren. Bij  Revalidatie Friesland oefenen kinderen met een beperking elke dag om ‘gewone’ vaardigheden onder de knie te krijgen. De medewerkers van de therapeutische peutergroepen trekken als hecht team op, nadrukkelijk mét de kinderen én hun ouders. Wat kan het kind en wat wil het leren? En wat gaan we doen om dat te bereiken? Dat zijn vragen die gesteld worden voordat er gezamenlijk een behandelplan gemaakt wordt. Uitgangspunten daarbij zijn de mogelijkheden van het kind. Deze positieve benadering vergroot het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van het kind.

Achterstand voorkomen
De therapeutische peutergroepen van Revalidatie Friesland zijn voor kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar met beperkingen in de motorische ontwikkeling en de vaak bijkomende ontwikkelingsproblemen op het gebied van taal-spraak, leervaardigheden, zelfredzaamheid of de sociaal-emotionele ontwikkeling.

De therapeutische peutergroep heeft het doel de overgang naar de vervolgplek (school), een vervolgbehandeling of hulpmiddel zo goed mogelijk te kunnen maken om daarmee het kind een goede start te geven voor de toekomst.

Kinderrevalidatie
Naast de therapeutische peutergroepen is het nu ook mogelijk kinderen en jongeren tot 18 jaar poliklinisch in Leeuwarden te behandelen. In Beetsterzwaag was deze poliklinische behandeling al mogelijk en is er een kinderafdeling revalidatie; een kliniek met twaalf bedden waar kinderen verblijven die moeten revalideren na een operatie, hersenletsel of kampen met ernstige pijnklachten.

Altijd dichtbij
Revalidatie Friesland is dé organisatie voor revalidatie in Friesland, de Noordoostpolder en een deel van Drenthe. Er zijn locaties in Beetsterzwaag, Leeuwarden, Dokkum, Sneek, Heerenveen, Emmeloord en Meppel. Revalidatiegeneeskundige spreekuren vinden plaats in Drachten, Harlingen, en Steenwijk. Revalidatie Friesland werkt nauw samen met School Lyndensteyn (een school voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen