Sneltest om slaapziekte op te sporen klaar voor uitrol

Array

vinger-prikken-200x144Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, de Foundation for Innovative New Diagnostics (FIND) in Genève en het Zuid-Koreaanse Standard Diagnostics Inc. (SD) hebben een sneltest ontwikkeld voor het opsporen van slaapziekte die nu klaar is voor algemene uitrol. Slaapziekte is een dodelijke parasitaire ziekte die ook bekend staat als humane Afrikaanse trypanosomiasis (HAT). De test werd in december 2012 gelanceerd in Kinshasa, Democratische Republiek Congo (DRC), nadat studieresultaten hadden aangetoond dat hij de behandeling van de ziekte drastisch kon veranderen.

 De drie partners tekenden een overeenkomst die voorziet dat het ITG parasitaire antigenen aanmaakt en levert die door SD worden gebruikt om de sneltest te fabriceren en uit te rollen in samenwerking met FIND en andere belanghebbenden. Dit is goed nieuws voor mensen die risico lopen de ziekte op te lopen en een belangrijke stap in de uitrol van het diagnostische instrument. De nieuwe test draagt de naam SD BIOLINE HAT en is een immunochromatografische sneltest die antistoffen tegen Trypanosoma brucei gambiense detecteert. Deze parasiet is verantwoordelijk voor meer dan 90 % van de gevallen van slaapziekte. De test is goedkoop, uiterst gebruiksvriendelijk en kan worden uitgevoerd door gezondheidswerkers met een minimale opleiding, via afname van vers bloed uit een vingerprik. Na vijftien minuten is er al resultaat. Als een persoon door deze test positief wordt bevonden, moet via andere methoden nog worden bevestigd of het wel degelijk om een geval van slaapziekte gaat. De test verschilt echter van alle screeningsinstrumenten die tegenwoordig worden gebruikt omdat hij op kamertemperatuur kan worden bewaard en geen speciale apparatuur of elektriciteit vereist. Hij kan dus worden gebruikt in zeer afgelegen gebieden, waar de meeste infecties voorkomen.

De ontwikkeling van de sneltest voor slaapziekte is een gezamenlijke inspanning van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, FIND, MicroCoat Biotechnologie GmbH (Duitsland), het International Livestock Research Institute (Kenia), het Institut de Neurologie Tropicale (Frankrijk), Artsen zonder Grenzen (Spanje), het Programme National de Lutte contre la Trypanosomiase Humaine Africaine (PNLTHA, DR Congo),  het Institut Centrafricain de Recherche Agronomique  (ICRA, Centraal-Afrikaanse Republiek), de Wereldgezondheidsorganisatie en Standard Diagnostics Inc. (Zuid-Korea).  Het project werd vooral ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation, het Department for International Development (DFID) van het Verenigd Koninkrijk en verschillende Belgische overheden.

Lancering van de test in de DRC

www.itg.be
www.finddiagnostics.org
www.standardia.com

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen