Bewegen helpt niet tegen overgewicht

Array

Afscheidsrede Klaas Westerterp
Twee keer per week naar de fitness of joggen om een paar pondjes kwijt te raken? Vergeet het. Van bewegen val je niet af, van minder eten wel. Dat is de boodschap die Klaas Westerterp, hoogleraar humane energetica, 12 september a.s. in zijn afscheidsrede Energiebalans in beweging wil afgeven. “We hebben te maken met een overvoedingsprobleem.”

Het toenemend probleem van overgewicht komt volgens Westerterp  niet doordat we minder zijn gaan bewegen maar doordat we gewoon teveel eten. Minder eten is dan ook zijn advies, maar dat blijkt nu juist zo moeilijk. “Eigenlijk moet je zien te voorkomen dat er overgewicht ontstaat, want overgewicht daar kom je nauwelijks van af, of het nu om één, vijf of honderd kilo gaat. In het algemeen is het zo dat overgewicht onomkeerbaar is. klaas westerterpDan is het al mooi als je op gewicht blijft en niet dikker wordt. Op gewicht blijven is misschien ook een beter doel dan afvallen, want afvalpogingen hebben op de lange termijn meestal geen effect zo blijkt uit alle onderzoeken. Weet wat je eet, mensen realiseren zich te weinig dat je al snel teveel eet. Een van de problemen nu is bijvoorbeeld frisdrank. Schaf je die af dan kom je al een heel eind, want de hoeveelheid energie die je daardoor naast je gewone voedsel binnenkrijgt, is gigantisch. Maar dan kom je aan de voedselindustrie en dat ligt politiek gevoelig. Het advies van meer bewegen ligt minder gevoelig, maar helpt niet. Terwijl een klein verschil in energie-inname per dag op de lange termijn wel een groot effect op de energiebalans heeft. Misschien geen gemakkelijke boodschap, maar wel een die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.”

Klik hier voor het interview met Klaas Westerterp in het UM webmagazine. Het interview is in het Engels gepubliceerd.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen