Prinsjesdag en de zorg; een vooruitblik

0
328

De nullijn voor zorg en onderwijs wordt versoepeld, belastingtarieven worden niet geïndexeerd en ministeries worden gekort op hun budget.

Er komt toch geen inkomensafhankelijk eigen risico, zoals de bedoeling was. Het eigen risico blijft 350 euro per persoon per jaar en zal alleen nog worden verhoogd als dat door inflatie nodig is. Wel krijgen mensen met lage inkomens een compenserende zorgtoeslag en wordt voor de hoogste inkomens de algemene heffingskorting afgeschaft (zie volgende punt).

Het systeem van toeslagen wordt vereenvoudigd. Volgens Haagse bronnen gaat ook het vermogen gedeeltelijk meetellen bij de vraag of iemand in aanmerking komt voor een toeslag en dat zou al in 2015 ingaan.Naar verluidt is het de bedoeling dat er vanaf 2017 één regeling is voor alle toeslagen, en mensen krijgen minder toeslag naarmate ze meer inkomen hebben. De huurtoeslag en zorgtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget zouden allemaal onder die regeling vallen.

Het kabinet gaat minder bezuinigen op chronisch zieken en gehandicapten. Staatssecretaris Van Rijn maakt bijna een kwart miljard euro vrij om vooral mensen die in een instelling wonen te ontzien. Mensen die een Wajong-uitkering hebben en in een instelling zitten, krijgen 1700 euro meer per jaar dan in het regeerakkoord was afgesproken. En voor WAO’ers in een instelling wordt de uitkering 950 euro ruimer.

prinsjesdag-app-w208Gemeenten worden in 2014 nog niet gekort op het budget voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging, melden goed ingevoerde bronnen. De geplande bezuiniging van 89 miljoen euro is uitgesteld. In 2015 komt er wel veel minder geld voor.

 

Vorig artikelPijnlijke zenuwaandoening komt vaker voor dan gedacht
Volgend artikelSuiker verslavend
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.