Suiker verslavend

Array

We leven in een samenleving met eten in overvloed en er komen steeds meer nieuwe producten bij. Om een gezonde indruk te maken staat er vaak op etiketten  ‘Zonder suiker’. Meestal is dat ook waar, maar niet relevant. Veel voedingsmiddelen bevatten heel veel suiker. Dit is slecht voor het gebit en levert veel onnodige energie. maar levert wel ongeveer evenveel calorieën als suiker. Een kind krijgt van deze stof al snel te veel binnen, wat tot diarree kan leiden. De hoeveelheid suikervrij snoep en kauwgom moet daarom binnen de perken worden gehouden.

De voedingsindustrie maakt handig gebruik van de verslavende werking van suiker, zegt Van der Velp. Voedingsfabrikanten maken volgens hem producten bewust extra zoet, zodat mensen er meer van eten. Suiker is zoet vergif, schadelijk voor je lichaam. Het is een echte drug, volgens de makers van Hungry for Change. suikerklontjesDrug lijkt een extreme kwalificatie voor iets dat velen als dagelijks levensmiddel gebruiken maar als je kijkt naar hoe geraffineerde suiker zich gedraagt in de stofwisselingsorganen van je lichaam, dan begin je te begrijpen waarom suiker het label drug verdient. Suiker werkt zo verslavend dat gebruik ervan aan banden moet worden gelegd. Dat zegt Paul van der Velpen, directeur van de GGD in Amsterdam.

Van der Velpen pleit in de Telegraaf voor een suikertaks of een wet die vastlegt hoeveel suiker er in een product mag zitten. “Net als alcohol en tabak is het eigenlijk een drug. Gebruikers moeten dus gewezen worden op de gevaren”, zo stelt hij. Hij baseert zijn uitspraken onder meer op bevindingen van endocrinoloog Aart Jan van der Lelij van het Erasmus Medisch Centrum. Van der Lelij spreekt in zijn onderzoek van ‘suikerjunkies’.
Ook vindt Van der Velpen dat zorgverzekeraars beter een verslavingstherapie zouden kunnen aanbieden aan mensen met overgewicht in plaats van diëten. “Suiker is de gevaarlijkste drug van deze tijd en ook nog overal en makkelijk te verkrijgen.”
Als je grote hoeveelheden suiker eet, kan dit leiden tot onbedwingbare trek en verslaving gelijkwaardig aan die met alcohol- en tabaksverslaving. We hebben geen enkel probleem ermee om deze twee als drugs te betitelen. Suiker leidt tot stijgingen van obesitascijfers zoals duidelijk blijkt uit statistische gegevens. Obesitas is een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken. Hier volgen enkele tips hoe u en uw kinderen het verlangen naar suiker kunnen stoppen.

De meeste mensen weten wel dat suiker slecht is voor je tanden. Je tanden worden echter als eerste ziek als je lichaam niet in optimale conditie is. Suiker is voor de rest van je lichaam ook slecht. De tanden zijn een graadmeter van je gezondheid.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen