Catharina Ziekenhuis behaalt als derde ziekenhuis van Nederland vierde NIAZ-accreditatie

20130917-Uitreiking NIAZ -1Het Catharina Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in de regio voor de vierde keer de NIAZ-accreditatie gekregen. Directeur Van Dun van het NIAZ heeft de belangrijkste ziekenhuisaccreditatie vanmiddag overhandigd aan voorzitter Piet Batenburg van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis. Het verkrijgen van de NIAZ-accreditatie betekent dat het ziekenhuis aan de normen voldoet die aangeven dat de zorg in het ziekenhuis van goede kwaliteit is en dat de geleverde zorg veilig gebeurt.

Een extern auditteam stelt na een intensief onderzoek van een week vast of een ziekenhuis de NIAZ-accredtiatie heeft behaald. Tijdens de onderzoeksperiode worden medisch specialisten, verpleegkundigen, bestuurders en overige functionarissen ondervraagd over hun manier van werken. Dat het Catharina Ziekenhuis de accreditatie voor de vierde keer krijgt, is bijzonder. Bij elke opeenvolgende NIAZ-audit gelden namelijk strengere normen. Alleen het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en het MUMC+ in Maastricht gingen het Catharina Ziekenhuis hierin landelijk voor.

Kwaliteit en veiligheid aantoonbaar goed geregeld
“Dit is de kroon op het werk van ruim 200 medisch specialisten en 3500 medewerkers”, aldus voorzitter Piet Batenburg van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis. “Ons streven om continu de kwaliteit en de veiligheid te verbeteren is beloond. We werken elke dag met patiënten, die de beste zorg verdienen en zich veilig moeten voelen in ons ziekenhuis. Het is fantastisch dat een onafhankelijke instantie ons op kwaliteit en veiligheid positief beoordeelt. Op deze thema’s lopen we, zo blijkt nu, landelijk voorop. Voor verwijzers en zorgverzekeraars is het behalen van de accreditatie een duidelijk signaal dat de processen in het ziekenhuis op orde zijn en dat we voordurend werken aan het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van onze geleverde zorg.”

Veiligheidsmanagementsysteem
Met het behalen van de NIAZ-accreditatie is ook het Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) van het Catharina Ziekenhuis voor de komende vier jaar gecertificeerd. Met een gecertificeerd VMS voldoet het Catharina Ziekenhuis aan de vastgestelde normen die relevant zijn voor de veiligheid van een ziekenhuis. Het VMS is door het ministerie van Volksgezondheid opgesteld om veilige zorg te borgen in het ziekenhuis.

Compliment voor Oncologiecentrum
Het Catharina Oncologiecentrum krijgt in het NIAZ-rapport complimenten over de intensieve samenwerking tussen verschillende medische disciplines. Het Catharina Ziekenhuis heeft ervoor gekozen om de kennis over kanker op één plek in het ziekenhuis onder te brengen. Alle specialisten die een raakvlak hebben met oncologie, zoals bijvoorbeeld internisten, chirurgen, radiotherapeuten, oncologieverpleegkundigen en specialistisch-verpleegkundigen zitten bij elkaar. Maar ook de ondersteunende diensten, zoals diëtetiek en psychosociale ondersteuning hebben er hun plek. Daardoor kan er snel en doeltreffend overlegd worden om voor de patiënt de juiste diagnose te stellen en het beste behandelplan in te zetten.

Meetbaar beter
Ook wordt het door het Catharina Hartcentrum ingevoerde meetsysteem ‘Meetbaar Beter’ in het rapport benoemd als sterk punt. Meetbaar Beter is in 2012 door het Catharina Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht ontwikkeld en wordt nu bij zes andere hartcentra in Nederland ingevoerd. Het is een methodiek om het effect van de behandeling voor de patiënt te meten. De methode meet niet alleen de medische uitkomst, maar ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven na een ingreep. De aangesloten hartcentra maken elk najaar de resultaten openbaar zodat de patiënt kan beschikken over de meest relevante kwaliteitsinformatie. Op termijn kan de patiënt zelfs zien of en hoe de kwaliteit van zorg in een hartcentrum verbeterd is. Tegelijkertijd geven de uitkomsten nieuwe inzichten op basis waarvan artsen de zorg voor de patiënt verder kunnen verbeteren.

Nederlands Instituut Accreditatie Ziekenhuizen (NIAZ)
Als een ziekenhuis voldoet aan strenge voorwaarden, verstrekt het Nederlands Instituut Accreditatie Ziekenhuizen (NIAZ) een NIAZ-accreditatiebewijs. Het NIAZ richt zich op de organisatorische aspecten van ziekenhuizen. Met het NIAZ-accreditatiebewijs maakt ons ziekenhuis duidelijk dat kwaliteit goed verankerd is in onze organisatie. Het toont aan dat we continu bezig zijn met het verbeteren van de kwaliteit van onze zorg. Een accreditatie moet eens in de vier jaar worden getoetst.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen