Hulpaanbod licht verstandelijk beperkte kinderen in beeld

Array

verstandelijke-beperkingHet zo vroeg mogelijk signaleren van een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) en op tijd hulp krijgen, is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen met  LVB. Gebeurt dit niet, dan kunnen de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen groot zijn: hoog percentage schooluitval, ontwrichte gezinnen, ouders die hun baan kwijtraken, grote kans op loverboyproblematiek en crimineel gedrag door meelopen, niet functioneren in de samenleving, etc.. De GGD Amsterdam heeft daarom een inventarisatie laten maken van het LVB-hulpaanbod binnen Amsterdam voor kinderen en een overzicht gemaakt van de kenmerken van LVB. Het overzicht moet ouders en professionals helpen LVB sneller te signaleren en sneller de juiste hulp te organiseren.

Wethouder Zorg Van der Burg: “Het is belangrijk dat ook deze kinderen zich goed ontwikkelen en meedoen in onze samenleving. Vroegsignalering is daarbij essentieel. Kinderen krijgen hierdoor de juiste ondersteuning en ontwikkelen vaardigheden om zich zo zelfstandig mogelijk  te redden en minder kwetsbaar te zijn voor anderen die eventueel misbruik van hen willen maken.”

Inventarisatie LVB
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat LVB vaak laat wordt ontdekt. Dit komt omdat de symptomen niet exclusief voor LVB zijn maar op verschillende problemen kunnen duiden. Kenmerken van LVB zijn onder andere:

·       meer moeite hebben met leren dan andere kinderen van zijn/haar leeftijd

·       meer moeite hebben met het omgaan met gevoelens

·       zo normaal mogelijk willen zijn

·       verbergen van zijn/haar beperking

Als wel duidelijk is dat er sprake is van LVB, weten ouders en professionals niet altijd wat ze vervolgens moeten doen en waar ze hulp kunnen krijgen.

De inventarisatie op www.ggd.amsterdam.nl/jeugd/moeilijk-meekomen over LVB bevat informatie over:

  • de kenmerken van LVB;
  • een lijst van instellingen die op verschillende terreinen steun bieden aan kinderen met LVB en hun ouders;
  • een lijst van aanbieders van deskundigheidsbevordering op het gebied van LVB voor professionals die met LVB in aanraking komen.

Symposium LVB

19 september organiseert Stichting Hoezo Anders in opdracht van de GGD een symposium over jongeren met LVB voor leerkrachten. Tijdens het symposium worden handvatten geboden om de talenten van jongeren met LVB te vinden en in te zetten. Door een positieve benadering kan het meeste uit deze jongeren worden gehaald.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen