Nieuwe website wijst weg in financiering van eHealth

website-onderhoudHoe financier ik mijn eHealth-innovatie? Welke mogelijkheden biedt de huidige wet- en regelgeving? Wanneer is eHealth verzekerde zorg en welke rol kunnen zorgverzekeraars spelen?
Hoe maak ik een goede business case en hoe vind ik andere financiers? Het antwoord op deze en veel andere vragen is te vinden op de nieuwe website e-healthfinanciering gecoördineerd door Zorg voor innoveren.

Kennis delen
Opschaling en implementatie van eHealth-toepassingen staat of valt vaak met geld. En financiering van zorg is complex. Deze nieuwe website, een initiatief van Zorg voor innoveren, wijst hierin de weg. De inhoud is breder dan alleen het overheidsperspectief. Het is samengesteld in samenwerking met vertegenwoordigers van partijen als DBC Onderhoud, Zorginnovatie Forum Noord Nederland, Achmea, Glaxo Smith Kline, Hogeschool Windesheim, Zorgende Stad en Syntens Innovatiecentrum. Ook andere organisaties zijn van harte uitgenodigd om hun kennis en ervaring te delen.

eHealth is gewone zorg
De wet- en regelgeving beschouwt eHealth als een andere aanbiedingsvorm van gewone zorg. Dat betekent dat de regels voor eHealth in essentie dezelfde zijn als die van de reguliere zorg. Niet alle zorgvernieuwers weten dat. En dan blijkt er wel eens veel meer mogelijk te zijn dan ze denken. Zo schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet voor dat alle vervolgconsulten face-to-face moeten plaatsvinden. Dat betekent dat ook e-consulten gewoon worden vergoed.
De site biedt ook een overzicht van beleidsontwikkelingen die impact hebben op de inzet van eHealth, zodat zorgvernieuwers een strategie kunnen bepalen.

Antwoord op vragen
Naast de (on)mogelijkheden van overheidsbekostiging, geeft de site ook veel tips om eHealth-innovaties op een andere manier te financieren. Zo biedt Syntens Innovatiecentrum mogelijkheden voor mkb-ondernemers die eHealth-toepassingen leveren. Een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden biedt informatie vanuit drie invalshoeken: individuele zorgvernieuwers, samenwerkingsverbanden en specifieke eHealth-toepassingen. Zorgvernieuwers kunnen op de website ook specifieke vragen stellen. Via het contactformulier komen zij bij het loket van Zorg voor Innoveren terecht.

Zorg voor innoveren
Zorg voor innoveren wijst zorgvernieuwers de weg om het innovatieproces zelfstandig en snel te doorlopen. Zij kijkt daarbij naar de diensten van haar partners – de overheidspartijen CVZ, NZa, VWS en ZonMw – aangevuld met externe kennis en ervaring. Zorg voor innoveren biedt informatie over (financiële) mogelijkheden en brengt partijen met elkaar in contact. Kijk ook op de website van Zorg voor innoveren.

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen