Participatiesamenleving kans of alleen bezuiniging?

Array

In deze tijd willen mensen hun eigen keuzes maken, hun eigen leven inrichten en  voor elkaar kunnen zorgen”. Koning Willem-Alexander heeft in zijn troonrede het belang van de participatiemaatschappij onderstreept. De koning zegt in de troonrede dat de actieve deelnemers in de participatiesamenleving niet alleen waarde toevoegen aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving. De koning verwijst hiermee naar het kabinetsstreven van meer sociale samenhang, buurthulp, mantelzorg en betere baankansen voor arbeidsgehandicapten. Dat betekent onder meer dat mantelzorg aan ouderen ontwikkeld moet worden en er meer samenhang moet worden ontwikkeld in dorpen en buurten. Dat is volgens de regering in de eerste plaats een individuele verantwoordelijkheid.

samenDe participatiesamenleving is “Meer uitgaan van de eigen kracht van burgers”, ‘het toepassen van de menselijke maat’, ‘meer ruimte geven aan de professional’: de beweging op het sociaal domein wordt vaak uitgedrukt in dit soort abstracte termen. Hoe zien we deze uitgangspunten eigenlijk terug in de praktijk? Wat wordt er van burgers zelf gevraagd?

Meer zelf doen
Meer participatie, meer eigen regie, meer ‘burger’ en minder ‘cliënt’. De relatie tussen de burger en de overheid verandert, wordt meer wederkerig. Netwerken moeten nabuurschap en mantelzorg stimuleren. Het uitwisselen van klussen en diensten kan ook leiden tot het versterken van de onderlinge contacten in de buurt en beter nabuurschap.

Van zorgen naar ondersteunen
De burger kan alleen zelf de regie voeren als hij daar de ruimte voor krijgt. Dit vraagt om professionals die de burger op de juiste manier stimuleren en ondersteunen om zelf waar mogelijk oplossingen te vinden. Gemeenten zullen in de toekomst meer zorg gaan leveren ‘met de handen op de rug’. Het organiseren van ondersteuning in de (dorps- en sociale) omgeving neemt daar ook een belangrijke plaats bij in.

Flexibiliteit en maatwerk
Meer compensatie, minder voorzieningen. Meer mee-ademen met de behoefte, minder in beton gegoten arrangementen. De zorg en ondersteuning die de burger krijgt moet passen bij een specifieke situatie. Een arrangement van oplossingen werkt alleen als dit naadloos aansluit bij wat de burger nodig heeft en zelf kan doen. Een maatwerkaanpak zal daarom bij mensen met een bijstandsuitkering tot bestendige inzet als vrijwilliger kunnen leiden.

Voorwaarden scheppen
Contacten leggen tussen verschillende aanbieders met (deels) overlappende doelgroepen levert vruchtbare resultaten op. Daarbij worden ook kosten bespaard. Gestimuleerd en ondersteund door de gemeenten werken lokale zorgeveranciers samen om een betere aansluiting te maken tussen dagbesteding en de eerste stappen naar regulier werk.

Toegang
Een belangrijk deel van de beweging in het sociaal domein is de decentralisatie van taken naar gemeenten. Zij worden verantwoordelijk voor een steeds breder scala van zorg en ondersteuning. Gemeenten gaan in de praktijk vorm geven aan de zorg van de burger.
Minder buurtwerk om beperktere gezondheidszorg in stand te houden. Thuishulpen worden wegbezuinigd. De leemtes die ontstaan moeten volgens de regering worden opgevuld door familie, buren en/of vrienden.

De gemeenten variëren allemaal op hetzelfde thema: ‘Meer meedoen mogelijk maken’, ‘Met elkaar en voor elkaar’, ‘Samen groeien naar samen doen’. Een snelle transformatie van welvaartsstaat en verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving, maar wordt die rol de burgers wel opgepakt.

Nabuurschap
Nabuurschap is een karaktereigenschap die niet kan worden opgelegd door Rijk of lokale overheid. Hoe gaan gemeenten mensen stimuleren anderen te helpen? Komen er makelaars die vrijwilligerswerk en burenhulpnetwerken gaan opzetten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen