Planning game voor verstandelijk gehandicapte jongeren wint GFHE – DEV CAMP 2013

Array

Een planning game voor verstandelijk gehandicapte jongeren won afgelopen weekend de GFHE DevCamp’13. Studenten van de Fontys hogeschool voor ICT ontwikkelde de game in minder dan 48 uur, met als doel: de zelfredzaamheid van jongeren met een verstandelijke handicap verbeteren. Het DevCamp vond plaats op het hoofdkantoor van PinkRoccade Healthcare in Apeldoorn.

De DevCamp teams werden uitgedaagd om een applied game te ontwikkelen voor Timo. Timo is een tiener en woonachtig in de accommodatie van ’s Heeren Loo. ’s Heeren Loo is een zorgorganisatie die specifieke zorg voor gehandicapten en beperkten biedt. De game dient Timo te stimuleren om zelfstandiger te leven en minder afhankelijk te zijn van de steun van de zorgmedewerkers.

Het Fontys team ontwikkelde een game waarin Mastermind wordt gecombineerd met Memory. Spelers kunnen hun eigen planning maken door houten blokken op een agenda te plaatsen. De positie en de activiteit van het houten blok wordt vervolgens gedigitaliseerd. Wanneer een blok verkeerd geplaatst is (bijvoorbeeld, tandenpoetsen voor wakker worden), geeft de game een hint. De speler puzzelt met zijn eigen schema totdat het goed is.

Eenmaal uitgepuzzeld wordt het schema naar de smartphone van de speler gestuurd, alsmede naar familie en vrienden, als naar een groot scherm in de gemeenschappelijke ruimte. Een app op de smartphone attendeert de speler wanneer de geplande activiteit moet worden uitgevoerd. Een mini-game ondersteund vervolgens de uitvoering. Bijvoorbeeld: Timo krijgt een berichtje dat hij zijn tanden moet poetsen. Als hij aangeeft de activiteit te gaan doen, start er een tandenpoetsspel op zijn smartphone. Deze game legt Timo uit, welke tanden hij wanneer moet poetsen.

Het team van Fontys werd beloond met een prijs van €5000. De resultaten van het DEVCAMP zullen worden gepresenteerd tijdens Games for Health Europe 2013. Dit congres zal plaatsvinden op 28 en 29 oktober 2013 in Amstelveen. Games for Health Europe DEV CAMP 2013 edition werd georganiseerd in samenwerking met PinkRoccade Healthcare, Health Valley, Microsoft, en Oost N.V.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen