5,5 voor VWS op Zorgmeetlat

0
318

Verpleegkundigen en verzorgenden onvoldoende gefaciliteerd
Het kabinet krijgt als rapportcijfer een 5,5 van V&VN. V&VN heeft de plannen van het kabinet langs de Zorgmeetlat gelegd. Het kabinet scoort op investeringen in het behouden en optimaal inzetten van verpleegkundigen en verzorgenden. Voor instroom en kwaliteit van zorg is minder geld beschikbaar. V&VN-voorzitter Henk Bakker: “Wij betwijfelen sterk of verpleegkundigen en verzorgenden voldoende ondersteund en betrokken worden om daadwerkelijk anders te werken. Dit is echt noodzakelijk om de grote hervormingen in de zorg te realiseren.”

meetDe Rijksbegroting VWS staat dit jaar in het teken van verandering. In alle sectoren van de zorg staan grote hervormingen voor de deur, die van verpleegkundigen en verzorgenden een andere manier van werken vragen. V&VN pleit ervoor dat de beroepsgroep hierbij gefaciliteerd wordt in scholing en opleidingen en in samenwerkingsafspraken met andere zorgverleners. Ook moet het Kwaliteitsinstituut in samenwerking met V&VN extra aandacht geven aan kwaliteitsstandaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Door en bijscholing
In de Miljoenennota verschuift het accent van instroom naar motivatie en behoud. V&VN is hier verheugd over. Het kabinet komt onder andere met een sectorplan voor zorgverleners die hun baan dreigen te verliezen. Ook komt er €48 miljoen beschikbaar voor de doorscholing van verpleegkundigen in ziekenhuizen naar een hoger deskundigheidsniveau. Met het stimuleren van zelfredzaamheid in de langdurige zorg als uitgangspunt komt er €18,4 miljoen beschikbaar voor het ondersteunen van zorgverleners in een nieuwe manier van werken.

Kwaliteitsinstrumenten
Het kabinet wil kwaliteit en veiligheid verbeteren via standaardisatie, met een stimulerende rol van het Kwaliteitsinstituut. Het ontwikkelen van kwaliteitsinstrumenten voor verzorgenden en verpleegkundigen krijgt echter geen hoge prioriteit, terwijl de beroepsgroep deze ontbeert en ingrijpende hervormingen hierom vragen. In de Miljoenennota komt vanaf 2015 €200 miljoen beschikbaar voor wijkverpleegkundigen. Ook investeert het kabinet €21 miljoen in extra opleidingsplaatsen voor onder andere verpleegkundig specialisten. V&VN mist echter maatregelen en middelen om andere groepen binnen de verpleging en verzorging op een effectievere manier in te zetten, zoals verzorgenden en verpleegkundigen in de ggz.

 

Beloftes
Sinds 2007 legt V&VN jaarlijks de Rijksbegroting VWS langs de Zorgmeetlat. V&VN beoordeelt aan de hand van 6 criteria van de Zorgmeetlat wat het kabinet belooft aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden. De beroepsvereniging beoordeelt de Miljoenennota op concrete maatregelen op het gebied van preventie en kwaliteit van zorg en op instroom, taakherschikking en behoud van verpleegkundigen en verzorgenden.

Bron: V&VN

Bijlage: Zorgmeetlat 2013

Vorig artikelCentra voor Psychisch Herstel starten marketingcampagne “Ik ben terug”
Volgend artikelHalve finalisten Mobiles for Good 2013 bekend
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.