Herman Wijffels genomineerd voor kwakzalversprijs 2013

Array
CDA coryfee Herman Wijffels, het College van Zorgverzekeringen en een samenwerkingsverband van vijf grote zorgverzekeraars (VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2013. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij aan een persoon of instelling die het meest de kwakzalverij bevorderd heeft.

Op zaterdag 5 oktober om 13.30 zal in Felix Meritis in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt worden. Daarna volgt een belangrijk symposium met de titel ‘Alternatieve behandelwijzen bij kinderen. Wie wordt het kind van de rekening?’herman wijffelsProf. H.H.F. (Herman) Wijffels
Herman Wijffels (1942) studeerde economie in Tilburg en bekleedde tijdens zijn loopbaan diverse vooraanstaande functies. De CDA-er is met zijn bekering tot de ecologie gevoelig geworden voor de sfeer, die alternatieve genezers graag mogen oproepen en aldus verscheen Wijffels’ naam in het Comité van Aanbeveling van het congres, Heel de mens, integrative medicine in de praktijk, dat op 4 oktober 2012 in Utrecht werd gehouden. Sindsdien weten kwakzalvers dat ze niet tevergeefs een beroep op Wijffels doen als er bij gebrek aan vooraanstaande medici wat cachet aan een initiatief moet worden gegeven. Hij schreef ook al een aanbeveling voor het boek van Vermeeren Ufo’s bestaan gewoon (2013). Zijn naam prijkte recent zelfs bovenaan in een brief aan de minister van VWS waarin werd gesteld dat introductie van alternatieve geneeswijzen in de huisartsenpraktijk de zorg 15% goedkoper zou maken, hetgeen nooit bewezen is. Naast enkele komieken, antroposofen en acupuncturisten behoorden ook Ivan Wolffers en prinses Irene tot de ondertekenaars. BNers die kwakzalverij bevorderen, Herman Wijffels is graag hun voorman.

Samenwerkingsverband zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ
Deze vijf grootste zorgverzekeraars gaan eigen opleidingsnormen stellen voor alternatieve behandelaars zoals homeopaten, acupuncturisten en natuurgeneeskundigen. Die moeten volgens hen medische en psychosociale kennis op HBO niveau hebben om ‘aan te voelen’ wanneer ze een patiënt door moeten sturen naar een ‘echte’ dokter. Of patiënten een zinnige behandeling krijgen aangeboden doet er niet toe. Deze ‘pluis-niet-pluis’ opleidingen zullen worden beoordeeld door het CPION, een private onderneming die al eerder erkenningen afgaf voor het alternatieve opleidingen.. Goedkeuring van een opleiding door CPION heeft geen wettelijke betekenis. In Nederland is namelijk de NVAO het enige wettelijke instituut dat onderwijskwaliteit bewaakt en instituten accrediteert. Het is begrijpelijk dat de verzekeraars hun ‘pluis-niet-pluis’ opleidingen liever niet laten beoordelen door de NVAO want die heeft vorig jaar nog korte metten gemaakt met opleidingen tot alternatief therapeut. Door net te doen of deze CPION goedkeuring enige betekenis heeft, misleiden de zorgverzekeraars op ernstige wijze het grote publiek en wordt kwakzalverij op nog niet eerder vertoonde wijze bevorderd.

College van Zorgverzekeringen, verantwoordelijk voor de website Kiesbeter.
Het RIVM maakt in opdracht van CVZ een website www.Kiesbeter.nl, waar de burger hulp kan vinden bij het zoeken van goede zorg. Reeds op de openingspagina staat een lijst van 30 typen zorgverleners waaronder de chiropractoren. In serieus wetenschappelijk onderzoek is nooit aangetoond, dat chiropractie enige meerwaarde heeft, terwijl er met name door nekmanipulatie zeer ernstige ongelukken zijn gebeurd zoals hersenbloedingen. Als je de klacht ‘rughernia’ intikt op Kiesbeter, dan staat daar dat chiropractoren deze aandoening kunnen behandelen, hetgeen nog nooit is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.
Kiesbeter zou in haar overzicht van hulpverleners natuurlijk alleen reguliere beroepsgroepen moeten opnemen. Een waarschuwing tegen de zinloze behandelwijzen van alternatieve behandelaars waar chiropractie er een van is, zou op Kiesbeter niet misstaan. CVZ heeft als eindverantwoordelijke voor Kiesbeter de chiropractie een stevige duw in de rug gegeven en heeft daarmee de kwakzalverij bevorderd.

Bron: VtdK
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen