MMC biedt ‘hoofdhuidkoeling’ aan alle kankerpatiënten

Array

MMC loopt in Nederland voorop in de behandeling van hoofdhuidkoeling, ook bij mannen
Veel ziekenhuizen in Nederland bieden hoofdhuidkoeling maar aan een beperkte groep patiënten aan, bijvoorbeeld alleen vrouwen met borstkanker. Máxima Medisch Centrum biedt actief aan zowel mannen als vrouwen met kanker hoofdhuidkoeling aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan patiënten met dikke darmkanker, maag- en blaaskanker of prostaatkanker. Bij prostaatkanker is hoofdhuidkoeling zelfs bij 97% van de mannen effectief tegen haaruitval blijkt uit onderzoek.

Veel patiënten met kanker krijgen hoofdhuidkoeling nog niet actief aangeboden, terwijl de mogelijkheid er wel is en het bewezen effectief en veilig is. man en vrouw echtpaar compassieDat is zonde want haarverlies is psychisch één van de meest belastende bijwerkingen. “Mannen hebben net als vrouwen baat bij hoofdhuidkoeling. Zo is hoofdhuidkoeling bij mannen bijvoorbeeld bewezen effectief bij verschillende vormen van chemotherapie die gebruikt worden bij onder andere dikke darmkanker, maag- en blaaskanker en prostaatkanker. Bij prostaatkanker is hoofdhuidkoeling zelfs bij 97% van de mannen effectief tegen haaruitval blijkt uit onderzoek,” vertelt Wouter Dercksen internist-oncoloog van Máxima Medisch Centrum.

 

Alle patiënten voor wie hoofdhuidkoeling geschikt is, krijgen in het Máxima Oncologisch Centrum van MMC informatie op maat over de mogelijkheid, effectiviteit, eventuele bijwerkingen en het risico van hoofdhuidkoeling. Hierdoor kunnen zij goed geïnformeerd zelf een beslissing nemen over deze behandeling.

 

In de laatste jaren is bij het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) in samenwerking met onder andere Máxima Medisch Centrum onderzoek uitgevoerd naar diverse aspecten van hoofdhuidkoeling. Goed voorbeeld is het recente onderzoek van Corine van den Hurk waaruit blijkt dat de helft van de mensen met kanker die een chemokuur ondergaan, hun haren door ‘hoofdhuidkoeling’ kunnen houden. Dercksen is bij dit onderzoeken nauw betrokken.


Recente artikelen