Niet 80% maar tussen de 53% en 67% van geld KWF naar onderzoek

KWF Kankerbestrijding besteedt veel minder aan wetenschappelijk onderzoek dan ze in tal van publicaties beweert. “Meer dan 80 procent van het geld van KWF Kankerbestrijding wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek”, claimt het fonds op de website. Maar uit jaarrekeningen en gegevens van het Centraal Bureau Fondsenwerving blijkt dat dit niet wordt gehaald. Vorig jaar besteedde het fonds minder dan de helft van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

NRC stelt dat KWF Kankerbestrijding minder geld aan onderzoek besteedt dan zij beweert. Dit klopt niet.

KWF chart CBFKWF Kankerbestrijding heeft als richtlijn dat 80% van de uitgaven aan doelbesteding aan wetenschappelijk onderzoek wordt besteed.  Maar op grond van CBF info kan niet anders dan geconcludeerd worden dat 53% KWF geld in 2012 naar wetenschappelijk onderzoek besteedde.   Journaliste Judith Pennarts vroeg om opheldering maar haar is al vier keer een interviewverzoek geweigerd en ook krijgt zij geen antwoord op haar vragen. De kosten die KWF maakt aan werving en beheer en administratie zijn dus groter dan KWF ons wil laten geloven.

Volgens NRC beweert KWF dat 80% van haar totale inkomsten naar onderzoek gaat maar op basis van de cijfers komt NRC tot een andere conclusie.

KWF Kankerbestrijding is veruit het grootste gezondheidsfonds in Nederland met een vermogen van bijna 300 miljoen euro. De laatste jaren stegen de inkomsten scherp, van 96 miljoen euro in 2009 tot 146 miljoen euro vorig jaar. Maar de bestedingen aan wetenschappelijk onderzoek daalden, in relatieve en absolute zin. Ging in 2009 ruim 80 procent van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek, vorig jaar was dat 48 procent.

In een reactie zegt de woordvoerder van KWF dat dit getal niet klopt en dat het om een definitiekwestie gaat. Hij erkent wel dat het “een geval van niet handig communiceren” is. Het heeft er dus alle schijn van dat KWF niet 80 procent van de uitgaven aan onderzoek te besteed maar veel minder. Zo blijkt ook uit de cijfers bij CBF. Slechts 53% van de opbrengsten gaan dus naar wetenschappelijk onderzoek.

Dit betekent dat van iedere opgehaalde euro 53 cent (afgerond) naar doelbesteding gaat. En ook zoals KWF zelf in haar reactie claimt, gaat ongeveer 80% van deze 84 cent gaat naar onderzoek. Dat is dan nog steeds geen 8-% maar 67,2%. KWF neemt namelijk gemakshalve de bestedingen ook de miljoenen aan eigen kantoor- en campagnekosten op als wetnschappelijk doel. De laatste jaren blijkt KWF een steeds groter deel van zijn kantoorkosten onder de bestedingen aan ‘wetenschap’ te rubriceren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Niet 80% maar tussen de 53% en 67% van geld KWF naar onderzoek"

  1. Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Comments are closed.

Recente artikelen