Rooksters krijgen even vaak beroerte als rokers

risicoRoken levert voor vrouwen een net zo grote kans op een beroerte op als voor mannen – ongeveer een verdubbeling van het risico (zo’n 20% van de beroertes houdt verband met roken). Dit blijkt uit een uitgebreide review en meta-analyse van 81 prospectieve cohortstudies met in totaal bijna 4 miljoen deelnemers, uitgevoerd door Sanne Peters van het Juliuscentrum in Utrecht en Amerikaanse en Australische collega’s (Stroke. 2013; epub 22 augustus). Uit een aantal grote studies was eerder naar voren gekomen dat het risico voor vrouwen beduidend hoger zou zijn dan voor mannen.

Onder de deelnemers werden 42.401 beroertes genoteerd. Het relatieve risico voor rooksters bedroeg 1,83, en voor rokers 1,67, waardoor vrouwen na correcties op een niet-significant 6% hoger risico (95%-BI: 0,99-1,13) uitkwamen. Er leek weinig sprake van bias in de studies, en ook follow-upduur en het soort beroerte maakte weinig uit. Evenmin was er veel verschil in de dosis-responsrelaties: vrouwen die veel of weinig rookten, liepen niet beduidend meer risico dan mannen die veel of weinig rookten, maar de onderzoekers concluderen, alle gegevens overziend, dat vrouwen die meer dan een pakje per dag roken wel degelijk meer kans op een beroerte hebben dan mannen.

De onderzoekers vonden bovendien dat het risico ten opzichte van mannen onder rokende westerse vrouwen hoger was dan onder Aziatische: 1,10 tegen 0,97. Dit zou, opperen zij, te maken kunnen hebben met het feit dat het tabaksgebruik onder vrouwen in Aziatische landen recenter en minder wijdverbreid is – de gevolgen van een rookepidemie worden pas na een halve eeuw in volle omvang duidelijk.

Bron: NTvG/Hans van Maanen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen