Cyclusbouw bouwt prikkelvrij gebouw voor Curium-LUMC

innovatie1-262x300Aanpasbaar gebouw biedt huisvesting aan kinderen met psychiatrische stoornis
Cyclusbouw, specialist in aanpasbare huisvesting, heeft in samenwerking met modulair partner De Meeuw Bouwsystemen het nieuwe onderkomen gerealiseerd voor Curium-LUMC in Oegstgeest. Dit nieuwe onderwijs- en therapiegebouw, De Schans, is eind vorig jaar in gebruik genomen. Het gebouw biedt onderdak aan vijftig kinderen met een (ernstige) psychiatrische stoornis en kenmerkt zich door een zeer hoge mate van interne en externe schaalbaarheid. Op 24 september wordt het gebouw officieel geopend.

De wens van Curium-LUMC om gefaseerd te bouwen kon met de gekozen innovatieve open bouwmethodiek die Cyclusbouw hanteert, feilloos worden ingevuld. Deze methodiek is niet gebonden aan één bouwmateriaal of methode, maar maakt gebruik van de beste materiaalkeuze voor elke specifieke deeloplossing. Dit biedt tevens een grote vrijheid in het ontwerp. Het ontwerp is zo opgezet dat zowel de buitenschil als de binnenschil van het gebouw zijn aan te passen aan de steeds veranderende eisen en wensen.

Tijdens de bouw van dit innovatieve pand is rekening gehouden met een reeks belangrijke eisen. Het gebouw heeft onder andere een hoge geluidisolatie en time-out zones. Deze time-out zones zijn zo gepositioneerd dat ze zijn afgeschermd van prikkels van buitenaf. Er zijn meerdere paneelwanden opgenomen zodat de ruimten eenvoudig voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Therapielokalen kunnen snel worden omgebouwd tot een gemeenschappelijke ruimte.

Curium-LUMC, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, gebruikt het gebouw voor therapie en onderwijsactiviteiten voor klinisch opgenomen kinderen met psychiatrische stoornissen. Beneden in het gebouw zijn de therapieruimtes gehuisvest en boven worden onderwijsactiviteiten georganiseerd.

“We zijn blij dat we op zo’n korte termijn de beschikking hebben gekregen over een gebouw met een duurzame uitstraling, een flexibele indeling en een fijne sfeer voor de kinderen en jongeren die bij ons in behandeling zijn”, stelt Charlotte van Baaren, Hoofd Facilitaire Dienst bij Curium-LUMC.

“Wij zijn erg tevreden met het eindresultaat”, zegt Maarten van Elsen, Adviseur Huisvesting bij Cyclusbouw. “In een kort tijdsbestek hebben wij een gebouw kunnen neerzetten dat voldoet aan de specifieke behoeften en wensen van Curium-LUMC.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen