‘Reuma is altijd keuzes maken’

reuma vrouwElisa Saive is 14 jaar en heeft sinds haar vijfde jeugdreuma. Het begon met een dikke knie, waardoor ze nauwelijks meer kon lopen. Later kreeg ze ook ontstekingen in enkels, ellebogen en polsen. ‘Gelukkig gaat het nu beter dan toen ik klein was. Binnenkort mag ik zelfs een sport uitzoeken!’ vertelt Elisa blij.

Elisa Saive
Als kind had Elisa veel moeite met haar medicijnen, ze werd er altijd erg misselijk van. Maar die wekelijkse prik methotrexaat was echt nodig om de reuma onder controle te houden. Inmiddels slikt ze dit medicijn in pilvorm, ‘dat gaat gelukkig goed’. Nu ze minder last heeft, kan zeook fysiek meer aan: ‘Balsporten gaan goed. Ik vind basketbal erg leuk en binnenkort mag ik een proeftraining volgen bij een club.’

Alternatieve gymles
Op de lagere school kon Elisa vaak niet meedoen met gym, en in de brugklas ook nog niet. ‘In de tweede klas zei mijn docent vaak: ‘probeer het toch maar even’, wat erg vervelend was. Want ik ken mijn grenzen inmiddels wel.’ Na een goed gesprek kwam de docent met een oplossing: ‘Als ik niet mee kon gymmen, kreeg ik alternatieve opdrachten, zoals helpen bij de voorbereiding of scheidsrechteren. Dat telde ook mee voor mijn gymcijfer’, blikt Elisa terug.

Keuzes maken
‘Soms ben ik helemaal niet met reuma bezig, maar dan merk ik het achteraf wel! Laatst ging ik met vriendinnen een dagje naar Amsterdam. Dan loop je natuurlijk veel. Bovendien was ik die ochtend mijn medicijnen vergeten. ’s Avonds waren mijn knieen helemaal dik en kon ik de trap niet opkomen,’ vertelt Elisa. ‘Wat ik het moeilijkste vind aan reuma is dat je altijd moet kiezen: iets leuks doen en pijn hebben of het leuke afzeggen en geen last van je reuma hebben.’

Elisa is een van de drie jongeren die een rol spelen in de nieuwe najaarscampagne van het Reumafonds, die op 4 oktober start.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen