Schending regels over uitwisseling verzuimgegevens
ArrayBepaalde verzekeraars schenden de regels die bestaan voor de uitwisseling van verzuimgegevens. De verzekeraars sommeren werkgevers, die een verzuimverzekering hebben afgesloten voor ziek personeel, om – in strijd met de wet – medisch gevoelige informatie van werknemers te overhandigen. Dit blijkt uit de Zembla-uitzendibg ‘De verzuimpolitie deel III van vorige week. De NVAB en artsenfederatie KNMG vinden dit een zeer zorgwekkende zaak, zo laten zij in de uitzending weten.
Update 20/9/2013: Linda Voortman (GroenLinks) heeft aan de minister van VWS en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vragen gesteld over verzekeraars die werkgevers chanteren om medische gegevens van werknemers door te spelen
Lode Wigersma (algemeen directeur KNMG) pleit voor een proefproces. “Wij hebben over de gegevensuitwisseling regels afgesproken. Die regels worden geschonden of er wordt uitgelokt om ze te schenden. Laat de rechter er een oordeel over vellen.” Ook Herman Spanjaard (vicevoorzitter NVAB) maakt zich zorgen. Er mag geen situatie ontstaan dat verzekeraars mensen kunnen gaan uitsluiten voor een verzekering op basis van (verzuim)gegevens, aldus de NVAB. “Werknemers weten straks niet meer waar hun gegevens heen gaan.”
Alleen administratieve gegevens
Volgens de wet– en regelgeving mogen verzuimverzekeraars en werkgevers geen medisch inhoudelijke informatie over zieke werknemers uitwisselen. Werkgevers mogen alleen over een beperkt aantal administratieve gegevens beschikken. Zoals de werkzaamheden die de werknemer niet meer kan uitvoeren en de verwachte duur van het verzuim. Dit staat ook duidelijk omschreven in de KNMG Code Gegevensverkeer en samenwerking bij arbeidsverzuim en reïntegratie (2007). Verzuimverzekeraars vragen dus in feite om informatie waarover een werkgever helemaal niet hoort te beschikken en die werkgevers dan ook niet van bedrijfsartsen krijgen.
Leidraad Bedrijfsarts en privacy
Voor bedrijfsartsen staat zorgvuldig omgaan met privacygevoelige medische informatie van zieke werknemers voorop. De NVAB bracht daarom samen met OVAL de Leidraad Bedrijfsarts en privacy (2011) en ook een folder voor werkgevers en werknemers over de hoofdlijnen van deze Leidraad.
Werknemers moeten goed geïnformeerd worden over hun rechten wat betreft medische gegevens: zonder hun expliciete toestemming mogen die door de bedrijfsarts niet aan anderen worden verstrekt.
Verbond van verzekeraars
De KNMG heeft met instemming vernomen dat het Verbond van Verzekeraars, naar aanleiding van het onderzoek van Zembla, verzekeraars heeft gevraagd de eigen procedures door te lichten om te controleren of bestaande protocollen, wetgeving en zelfregulering op dit punt goed worden nageleefd.
Bron: KNMG