Eigen kracht aanpak in keten Jeugd-LVB effectief

veerkrachtGezinnen met een kind met een licht verstandelijke beperking (lvb) die al jarenlang professionele zorg ontvangen, zijn gebaat bij een Eigen Kracht Conferentie. Door het meer betrekken van de eigen familie, buren en vrienden om de problemen in het gezin op te lossen, functioneerden de kinderen beter en verminderde het aantal zorgpunten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van de William Schrikker Groep in de provincie Overijssel.

Aan  een Eigen Kracht-conferentie nemen behalve het betreffende  gezin ook grootouders, ooms en tantes, vrienden, kennissen, buren en hulpverleners deel. Samen maken zij een plan om tot oplossing van problemen te komen die door de hulpverlening als leidraad voor de zorg wordt genomen.

De groep gezinnen bij wie een Eigen Kracht-conferentie heeft plaatsgevonden hadden al een langdurig zorgtraject doorlopen en werden gekenmerkt door een groot aantal zorgpunten. Deelname aan een Eigen Kracht-conferentie liet gedurende een periode van twaalf maanden goede effecten zien. De verbeteringen golden voor zowel het functioneren van het kind, het gezin of de opvoedomgeving en de wijdere omgeving. De aanpak leidde niet direct  tot kostenbesparingen of minder zorg.

Redenen deelname conferentie
Belangrijkste redenen voor gezinnen om mee te willen werken aan een conferentie waren de mogelijkheid om met het eigen netwerk aan de oplossing van problemen te werken, begrip krijgen voor de problemen of een betere band opbouwen met het netwerk. Ook de dringende behoefte aan hulp en ondersteuning waren overwegingen. Redenen om niet mee te willen doen hingen vaak met het netwerk samen: het niet willen belasten van familie of vrienden, het ontbreken van vertrouwen in het eigen netwerk of het helemaal ontbreken van een netwerk.

Opzet onderzoek
In het onderzoek zijn in totaal 124 cliënten onderzocht. Bij 71 vond een Eigen Kracht-conferentie plaats, de controlegroep van 53 cliënten kreeg de reguliere zorg. In beide groepen was bij aanvang van het onderzoek sprake van respectievelijk 8,83 en 8,17 zorgpunten. Dit varieert van zorgpunten in het functioneren van het kind, zoals een ontwikkelingsachterstand, sociaal emotionele problemen of agressief gedrag. Zorgpunten in het gezin zijn bijvoorbeeld gezinsconflicten, het ontbreken van opvoedvaardigheden of gebrek aan probleeminzicht.

Na twaalf maanden zijn er in de groep cliënten die een Eigen Kracht-conferentie volgden gemiddeld nog 4,99 zorgpunten, in de controlegroep waren dit 7,34. In de groep clienten met een Eigen Kracht-conferentie is gemiddeld sprake van een afname van 3,85 zorgpunten. In de controlegroep is sprake van een afname van 0,83 zorgpunten.

Het is het eerste effectiviteitonderzoek naar  de kosten en opbrengsten van de Eigen Kracht-aanpak in de keten van de jeugd-lvb.

Alles weten over het onderzoek?
Kom naar de Landelijke Manifestatie Eigen Kracht als Beweging in Zwolle op 1 november, deelname is gratis. http://issuu.com/eigenkracht/docs/uitnodiging_ek_manifestatie

Bron: Trimbos Instituut

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen