Eerste patiënt bevolkingsonderzoek darmkanker bij pilotcentra Erasmus MC-Havenziekenhuis

Array

Zo’n 2.500 inwoners in de regio Rotterdam/ Barendrecht hebben in de eerste week van september een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ontvangen.
Daarmee is de pilot voor het landelijk bevolkingsonderzoek van start gegaan. Het Erasmus MC en het Havenziekenhuis werken samen mee aan de pilot. De betrokken maag-darm-en lever-artsen van het Erasmus MC en het splinternieuwe scopiecentrum van het Havenziekenhuis zijn  getoetst en voldoen aan de toelatingseisen van het bevolkingsonderzoek.

Nieuw inventief hulpmiddel voor darmkankeronderzoekOp donderdag 19 september werd de eerste patiënt uit het bevolkingsonderzoek, een 75-jarige mevrouw uit Rotterdam, ontvangen bij  de Maag-Darm Lever polikliniek van het Erasmus MC. Zij stuurde haar ontlastingstest op zondag 15 september op, ontving drie dagen later de uitslag en kon twee dagen later terecht voor haar intakegesprek bij Agnes Reijm, verpleegkundig specialist. Volgende week volgt een inwendig kijkonderzoek van de darmen bij het scopiecentrum van het Havenziekenhuis. In een klein aantal gevallen is een operatie aan de darmen nodig. Die vindt plaats in het Academisch Darmcentrum van het Erasmus MC en het Havenziekenhuis.
Op de vraag waarom mevrouw meedoet aan het bevolkingsonderzoek vertelt zij: ‘Acht jaar geleden heeft mijn man ook bloed in de ontlasting gehad. Bij het kijkonderzoek bleek het te gaan om dikke darmkanker. Daarom heb ik meegedaan.’

Manon Spaander is MDL-arts in het Erasmus MC en coördinator van het bevolkingsonder-zoek darmkanker in het Erasmus MC en het Havenziekenhuis.
‘Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het RIVM verwacht dat de invoering van het bevolkingsonderzoek jaarlijks 1.400 sterfgevallen aan darmkanker kan voorkomen. Bij de meeste mensen met een afwijkende test is er nog geen sprake van darmkanker, maar van poliepen. Door deze darmpoliepen te verwijderen wordt het ontstaan van darmkanker voorkomen. In het Erasmus MC hebben we jarenlange ervaring op het gebied van screenen van darmkanker. De resultaten van deze wetenschappelijk onderzoeken hebben een belangrijke rol gespeeld voor de start van het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.’

______________________________________________________________________

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen