GGZ Friesland loopt 600 kilometer tegen stigmatisering

Array

Aankomend weekend gaan acht lopers en vier fietsers de strijd aan met zichzelf, het asfalt en de weersomstandigheden. In 48 uur leggen zij gezamenlijk 600 kilometer van de Socialrun af. Het team van medewerkers en patiënten vertrekt vrijdagavond om zes uur uit Utrecht. Vervolgens zullen zij de lange weg naar het noorden volbrengen. Zaterdag aan het eind van de middag bereiken ze Friesland in het zuidoosten van de provincie. Vervolgens gaan ze via Grou en Sneek en de Afsluitdijk terug richting Utrecht.

De Socialrun is een non-stop estafetteloop. Dat betekent dat ieder teamlid in totaal 75 kilometer loopt in twee dagen. Een behoorlijke strijd! De motivatie van het team is dan ook groot. Het moet, zo stellen de teamleden, afgelopen zijn met de vooroordelen over mensen met psychische problemen. Daarom zet GGZ Friesland destigmatisering hoog op de agenda. De organisatie wil het taboe doorbreken, vooroordelen wegnemen, discriminatie uitbannen en drempels verlagen. Medewerkers en patiënten komen samen in beweging tegen stigma!


Een kwalijke zaak
De Socialrun is een landelijk initiatief, dat zich inzet voor projecten tegen stigmatisering. Dit is een wijdverbreid probleem. Mensen met een psychische aandoening hebben regelmatig te maken met kwetsende vooroordelen. Ze zouden niet in staat zijn te werken, gevaarlijk zijn of minder geschikt zijn om een relatie mee op te bouwen. Een kwalijke zaak! Met het geld dat GGZ Friesland ophaalt met de Socialrun worden projecten gefinancierd, die deze onterechte stigma’s tegengaan.

Het team is er klaar voor
Het team van GGZ Friesland bestaat uit zeer enthousiaste en goed getrainde lopers. Tijdens de run zullen de lopers begeleid en gemotiveerd worden door fietsers. Daarnaast gaan er fysiotherapeuten, koks, chauffeurs en een ondersteunend team mee om de Socialrun tot een succes te maken. De eerste trainingen zijn volbracht en waren een groot succes.

Strijd mee met GGZ Friesland

Het team en vooral de mensen, die dagelijks veroordeeld worden vanwege hun psychische aandoening, hopen op steun uit het hele land. Iedereen kan een bescheiden bijdrage doen. Via de webpagina www.ggzfriesland.nl/doneer kan via iDeal een bedrag overgemaakt worden. Het team kan daarnaast ook aanmoediging gebruiken. Zaterdagavond rond zes uur loopt het team door Surhuisterveen en daaropvolgend om negen uur door Grou en tien uur door Sneek. Bij het station in Grou richt GGZ Friesland een aanmoedingsplek in. Routekaarten zijn beschikbaar via www.socialrun.eu.

De eerste bedrijven hebben GGZ Friesland al gesteund in hun strijd tegen stigma’s. InfoSupport, Speak, Cantorclin, Hellinga Drukkerij, Code24 en Body&Fit hebben zich als sponsors aan de Socialrun verbonden. Op www.ggzfriesland.nl/socialrun is alle relevante informatie te vinden.

Bron: GGZ Friesland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen