Het UMC St Radboud en Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan intensief samenwerken

Array

Van doorverwijzen naar doorbehandelen
Op 25 september 2013 ondertekenen prof. dr. Melvin Samsom (voorzitter Raad van Bestuur UMC St Radboud) en prof. dr. Willy Spaan (voorzitter Raad van Bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis) de overeenkomst tot netwerksamenwerking tussen beide huizen. Van oudsher zijn er al nauwe contacten.  Zo zijn veel medisch specialisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Nijmegen opgeleid en wordt er veel gezamenlijk onderzoek gedaan. Daarnaast wordt hetzelfde gedacht over zaken als veiligheid, patiëntgerichtheid, innovatie, wetenschap en transparantie. Met deze netwerksamenwerking willen het UMC St Radboud en het JBZ meer profiteren van elkaars kennis en kunde, hetgeen moet leiden tot kwalitatief betere en doelmatigere zorg.

samen 2Deze samenwerking past in de missie en visie van beide huizen. Willy Spaan: “Goede zorg is samenwerken. Niet alleen binnen het ziekenhuis, maar ook met externen, zoals andere ziekenhuizen. Samenwerken is belangrijk om patiënten snel en soepel in het hele zorgtraject te begeleiden.” Voor het UMC St Radboud geldt dat aangaan van professionele netwerken met andere ziekenhuizen bijdraagt aan het maken van een ‘significant impact on healthcare’. Melvin Samsom: “Deze samenwerking komt de kwaliteit van zorg en dus ook de patiënt ten goede. We gaan van doorverwijzen naar doorbehandelen, waarbij er afstemming plaatsvindt over protocollen en kwaliteitstoetsing. Dit leidt er toe dat patiënten nog vaker geholpen kunnen worden in het eigen ziekenhuis. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerken cruciaal is om de gezondheidszorg verder te verbeteren.”

De netwerksamenwerking moet leiden tot onderscheidende kwaliteit van zorg en innovatie in patiëntenzorg  en daarmee tot meerwaarde voor patiënten. Voorbeelden van samenwerking zijn het ontwikkelen van gezamenlijke zorgpaden, opleidingsactiviteiten, wetenschappelijk onderzoek, activiteiten op het gebied van kwaliteit en veiligheid alsmede het uitwisselen van artsen, onderzoekers en verpleegkundigen.

Voorkeurspartner
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het UMC St Radboud beschouwen elkaar als voorkeurspartner bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Beide ziekenhuizen hebben de afgelopen periode de mogelijkheden tot samenwerking verkend. Zo zijn er oriënterende gesprekken gevoerd met zorgprofessionals in beide huizen om te bezien hoe de samenwerking in de praktijk kan worden vormgegeven. De verwachting is dat dit de komende maanden zal resulteren in intensievere samenwerking tussen meerdere specialismen.

De Nederlandse gezondheidszorg staat voor een grote uitdaging. Enerzijds moet de kwaliteit verder omhoog en de variatie in kwaliteit tussen de verschillende ziekenhuizen naar beneden. Anderzijds moeten de kosten worden beheerst.  Daarbovenop komt nog de snelle ontwikkeling voor diagnostiek en behandeling, de sterk vergrijzende bevolking en de emancipatie van de patiënt die – terecht-  de regie wil over zijn eigen behandeling. Dat is een uitdaging die het UMC St Radboud en het Jeroen Bosch Ziekenhuis graag samen oppakken. Hierbij is het opbouwen van duurzame netwerken, waarin ieders expertise en ambitie wordt gerespecteerd, van groot belang. Met altijd de toegevoegde waarde voor de patiënt als uitgangspunt.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen