Lomitapide geregistreerd voor de behandeling van homozygote familiaire hypercolesterolomie

Array

Aegerion Pharmaceuticals ontvangt goedkeuring van de Europese Registratieautoriteit EMA voor LOJUXTA™ (lomitapide)
Het Amerikaans biotechnologisch farmaceutisch bedrijf, Aegerion Pharmaceuticals Inc. (NASDAQ: AEGR), heeft recent goedkeuring gekregen van de Europese Registratieautoriteit EMA (European Medical Agency) voor het beschikbaar stellen van het geneesmiddel lomitapide op de Europese markt. Lomitapide is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met Homozygote Familiaire Hypercholesterolemie (HoFH), als dagelijks in te nemen capsule toegevoegd aan een vetarm dieet en andere lipidenverlagende geneesmiddelen met of zonder LDL aferese.

aegerionDe EMA kwam tot haar goedkeuring nadat haar adviescommissie de CHMP eerder dit jaar een positief advies had gegeven aan de EMA voor goedkeuring nadat zij zorgvuldig de uitkomsten van een fase 3 studie naar de veiligheid en werkzaamheid van lomitapide in het verlagen van het LDL-C bij 29 volwassen patiënten met HoFH had bestudeerd. De uitkomsten van deze studie zijn eind 2012 gepubliceerd in het gezaghebbend medisch tijdschrift  the Lancet.

“De goedkeuring van de EMA voor lomitapide betekent een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling van patiënten met ernstige homozygote familiaire hypercholesterolemie. Deze patiënten hebben een zeer sterk risico op het krijgen van hart- en vaatziekten op jonge leeftijd. Er zijn tot op heden geen adequate behandelingen beschikbaar om het LDL-C niveau bij deze groep HoFH-patiënten op een aanvaardbaar niveau te brengen en te handhaven”, aldus vasculair internist dr. Jeanine Roeters van Lennep van de Sector Farmacologie, Vasculaire geneeskunde en Metabole ziekten, Interne Geneeskunde, van het Erasmus MC te Rotterdam.

Aegerion heeft een toezegging aan de EMA en FDA gedaan om een observationele post-marketing studie uit te voeren teneinde meer gegevens te verkrijgen over lange termijn effectiviteit en veiligheid van lomitapide, therapietrouw en het gebruik in de praktijk.

Over Homozygote Familiaire Hypercholesterolemie (HoFH)
HoFH is een levensbedreigende, zeldzame erfelijke ziekte waarbij de receptor die verantwoordelijk is voor het verwijderen van LDL-C (“slechte” cholesterol) uit het lichaam is beschadigd en niet meer goed functioneert. Dit heeft een extreme verhoging van cholesterolgehalte in het bloed tot gevolg. Patiënten met HoFH ontwikkelen vaak op zeer jeugdige leeftijd progressieve atherosclerose en lijden vaak al op jeugdige leeftijd aan hart- en vaatziekten. Hartinfarcten voor het 20e levensjaar komen dan ook  bij deze patiënten voor.

In Nederland lijden naar schatting 25 patiënten aan HoFH, die niet afdoende behandeld kunnen worden met de huidig beschikbare medicijnen. De gemiddelde levensverwachting van deze patiënten is, ondanks het gebruik van de huidig beschikbare medicijnen, slechts 32 jaar. Er is dus dringend behoefte aan innovatieve behandelingen die de het LDL-c van deze patiënten op een acceptabel niveau kunnen brengen en handhaven en daarmee de levensverwachting van patiënten met HoFH aanmerkelijk kunnen verlengen.

 

Over lomitapide
Het positief CHMP advies voor lomitapide  is gebaseerd  op de uitkomsten van een internationale, single-arm, open-label, 78 weken durende fase III studie. In deze studie werd gestart werd met een dagelijkse toediening van 5 mg lomitapide die, indien nodig, stapsgewijs werd verhoogd naar een maximale dagelijkse dosis van 60 mg.

Lomitapide, toegevoegd aan bestaande lipidenverlagende therapieën, reduceerde significant het LDL-C met  gemiddeld 40%. Bij de 23 patiënten die de volledige 26 weken behandeld werden werd een gemiddelde reductie van 50% waargenomen. 16 Van de 29 patiënten  bereikten de LDL-C streefwaarde van  <2.6 mmol/L (<100mg/dl) en 9 patiënten bereikten een LDL waarde van <1.8mmol/L (<70mg/dl). Alle 23 bovengenoemde patiënten voltooiden ook de continuatiefase tot 78 weken waarbij de gemiddelde reductie bewaard bleef en er geen uitval was.

De meest voorkomende bijwerkingen die werden gerapporteerd (bij 93%van de patiënten) waren van gastro-intestinale aard en konden door middel van een vetarm dieet worden beperkt.  Verhoging van leverenzymen en vervetting van de lever werd waargenomen bij 30% van de participanten. De verhoging van de leverenzymen kon gemanaged worden via verlaging van de dosis of tijdelijke stop van de behandeling. Levervet nam toe van baseline 1% met een mediane absolute toename van 6% na 26 en 78 weken. Er zijn geen patiënten gerapporteerd die deelname aan de studie moesten staken vanwege  leverproblemen.

 

Over Aegerion Pharmaceuticals
Aegerion Pharmaceuticals is een biotechnologisch farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van innovatieve levens veranderende behandelingen voor patiënten die lijden aan zeldzame ernstige ziekten. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website: www.aegerion.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen