Goed gewaardeerd schoolfruit zet stap naar Voortgezet Onderwijs

Array

Dit jaar doet het Voortgezet Onderwijs voor het eerst mee aan het EU-Schoolfruitprogramma. In een pilot ontvangen klassen 1 en 2 van 15 scholen 20 weken lang drie stuks gratis groente of fruit per leerling per week. Vandaag is ook op 1.100 basisscholen de officiële aftrap van het programma. Dit werd het afgelopen jaar bij deelnemers goed gewaardeerd, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Productschap Tuinbouw (PT).

Op deelnemende scholen vond een feestelijke aftrap plaats voor de 215.000 leerlingen, met het gezamenlijk eten van een nieuw geoogste appel. Voor de onderbouw is er een kleurplaatwedstrijd, voor de bovenbouw een gezonde traktatiewedstrijd. Er zijn grote prijzen voor op het schoolplein mee te winnen. Ook komen de schoolfruit digibordlessen onder de aandacht. Het programma sluit aan op de landelijke appelplukdag van 28 september.

fruitDe pilot voor VO is opgezet, omdat juist bij de overgang naar de middelbare school kinderen zelfstandiger worden. Ze maken eigen keuzes en gaan vaker ongezond snacken. Schoolfruit kan bijdragen aan hun bewustwording van het belang van een gezond eetpatroon. Een aantal van de scholen neemt ook deel aan het programma De Gezonde Schoolkantine. Na evaluatie van de pilot, wordt volgend jaar de groep middelbare scholen die kunnen deelnemen aan het schoolfruitprogramma mogelijk uitgebreid. Het totale EU-budget voor het hele programma in de EU-lidstaten wordt mogelijk verhoogd van 90 miljoen euro naar 150 miljoen euro op jaarbasis.

De inschrijving voor het schoolfruitseizoen 2013/2014 is vol met 1.100 scholen. Net als vorig jaar ontvangen de scholen 20 weken lang drie stuks gratis groente of fruit per leerling per week. De rest van het schooljaar gaan ze zelfstandig verder met schoolfruit, op minimaal twee vaste dagen per week. Dit kan door ouders groente of fruit te laten meegeven of dit via een leverancier te regelen. Vanwege de mogelijkheid tot voorinschrijving voor nieuwe scholen, doen nu voornamelijk scholen mee die afgelopen jaar geen gratis schoolfruit ontvingen.

Deelnemers van schooljaar 2012/2013 geven het programma een (zeer) positieve waardering, blijkt uit evaluatieonderzoek. Volgens hen draagt het eraan bij dat kinderen zelf vaker groenten en fruit meenemen. Bijna alle scholen zijn na 20 weken gratis schoolfruit door gegaan met een eigen fruitbeleid. Dit vindt overwegend plaats door het zelf meegeven van groenten en fruit door ouders (88%). Dit jaar gaat driekwart van de scholen door met een fruitbeleid. Redenen om te stoppen met schoolfruit is vaak dat scholen het te duur vinden of van mening zijn dat dit de verantwoordelijkheid van de ouders is. Veel scholen vinden het jammer dat aanmelding voor dit schooljaar niet meer mogelijk was.

De EU, het ministerie van EZ en vier leveranciers maken het programma financieel mogelijk met een budget van 5,9 miljoen euro. Leveranciers zijn Schoolfruit.nu samen met The Greenery, Kids & Schoolfruit, Fruitmoment en Halm Schoolfruit. De Medebewindsorganisatie-productschappen en het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit van Wageningen University verzorgen de uitvoering van de regeling; het Voedingscentrum ondersteunt het programma.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen