Mogelijk nieuwe behandeling voor patiënten met hersentumoren #ECC2013

to-BBB presenteert klinische resultaten van eerste kandidaatmedicijn 2B3-101 #ECC2013
Jaarlijks worden meer worden dan 200.000 patienten in Europa en de VS gediagnosticeerd met kwaadaardige hersentumoren en er zijn momenteel nog geen goede mogelijkheden om hen te helpen. to-BBB maakt goede vorderingen en presenteert op 30 september samen met het NKI/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis interessante nieuwe data op het European Cancer Congress, ECCO congres in Amsterdam.

to-BBB meldt dat het met succes haar Fase I studie onder 40 patiënten naar de dosering van het eerste product 2B3-101 heeft afgerond. Het product remt de groei van hersentumoren. Deze studie werd in 2011 aangekondigd. Eerdere proof-of-concept studies, uitgevoerd in het Nederlands Kanker Instituut (NKI), hadden al aangetoond dat to-BBB’s product 2B3-101 (dat al in 2010 in de VS de weesgeneesmiddelenstatus ontving) de groei van hersentumoren remt. De studie werd in Nederland uitgevoerd aan het NKI-AVL (Dr. Brandsma, Amsterdam), VUmc, LUMC, Erasmus MC, Maastricht UMC, in België aan het UZ Antwerpen en Jules Bordet Instituut Brussel, en in Frankrijk aan het Institut Curie in Parijs.

brein hersen hoofd neuroto-BBB maakt daarbij gebruik van haar revolutionaire G-Technology®, die kan fungeren als transportmiddel voor kankerbestrijders zoals die in chemokuren worden toegediend: in de preklinische fase lukte het in proefmodellen het kankerbestrijdingsmiddel doxorubicine beter in de hersenen te krijgen met de technologie als carrier.
http://nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-agenda/amerikaanse-erkenning-voor-geneesmiddel-van-to-bbb.html

to-BBB zal nu starten met een Fase IIa studie in patiënten met naar de hersenen uitgezaaide tumoren door borstkanker, longkanker of huidkanker, en in patiënten met kwaadaardige primaire hersentumoren. De studie wordt gedaan in Nederland, België en Frankrijk en ook in de VS zal een nieuw onderzoekscentrum voor dit doel worden gevestigd.


Over de bloed-hersenbarriere
De hersenen van de mens worden goed beschermd tegen gevaren van buitenaf. De zogeheten bloed-hersenbarrière zorgt ervoor dat mogelijk gevaarlijke stoffen vanuit het bloed de hersenen niet kunnen binnendringen, maar sluit tegelijkertijd het overgrote deel van potentiële medicijnen buiten. Dit zorgt ervoor dat onder andere de behandeling van hersentumoren veel complexer is in vergelijking met tumoren in andere delen van het lichaam. to-BBB’s gepatenteerde G-Technology® verbetert de opname van medicijnen in de hersenen door gebruik te maken van selectieve transporters op de bloed-hersenbarrière.


Over to-BBB

to-BBB is een Nederlands biotechnologie bedrijf dat zoekt naar oplossingen om medicatie veilig door de bloed-hersenbarrière naar de hersenen te krijgen. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve behandelingen voor hersenaandoeningen door bestaande medicijnen te combineren met hun gepatenteerde drug delivery voor hersenaandoeningen. De visie van to-BBB is dat oplossingen in het behandelen van  hersenaandoeningen ligt in het veilig en effectief toedienen van medicatie via het bloed naar de
hersenen. to-BBB is gevestigd op het Leiden Bio Science Park en heeft een dochteronderneming in Taipei,  Taiwan.

Jaarlijks worden meer dan 200.000 patiënten in Europa en de Verenigde Staten gediagnosticeerd met kwaadaardige hersentumoren. Opties voor behandeling van deze slopende ziekte zijn minimaal en de prognoses zijn  over het algemeen slecht. Medicatie is veelal wel beschikbaar, maar kan het centraal zenuwstelsel vaak  niet voldoende bereiken doordat deze wordt tegengehouden door de bloed-hersenbarrière. Dit is vooral  het geval bij micrometastasen en invasief groeiende tumorvertakkingen.

Bron: to-BBB (De Leidse biotech onderneming to-BBB zich richt op verbeterd transport van medicijnen door de complexe bloed-hersenbarriere.)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen