Copingstrategie medebepalend voor kwaliteit van leven

Array

“Patiënten met een paraganglioom en dragers van de genmutatie die deze tumor kan veroorzaken, kunnen in vergelijking met andere groepen patiënten minder goed omgaan met problemen en stress. Wanneer zij andere copingstrategieën aanleren, kan hun kwaliteit van leven verbeteren”, zegt arts in opleiding Leonie van Hulsteijn.

Patiënten met een paraganglioom en mensen die een verhoogd risico hebben op een dergelijke tumor blijken hun emoties minder te uiten en bedreigende situaties vaker te vermijden. Zij hebben wat je noemt een passieve copingstijl.

Psychische klachten
In vergelijking met patiënten die een actieve copingstijl hanteren, kunnen patiënten met een paraganglioom zich minder goed aanpassen aan bedreigende situaties. Ze hebben de neiging problemen te ontkennen of te vermijden. Ook kijken ze niet wat ze zelf kunnen doen, bijvoorbeeld op zoek gaan naar informatie of hulp. Mede daardoor lopen zij een groter risico om psychische klachten te krijgen.

Mogelijk hanteren juist patiënten met een paraganglioom een passieve copingstijl omdat de tumor langzaam groeit en opereren in een beginstadium niet altijd gunstig is. Patiënten blijven onder controle en kunnen daarbij slechts afwachten of de klachten die de tumorgroei geeft, zoals slechthorendheid, oorsuizen, en aangezichtsverlamming, toenemen.

Ziektebeleving
“Wanneer deze patiënten leren om vaker hun emoties te uiten en bedreigende situaties onder ogen te zien, kan hun kwaliteit van leven verbeteren”, aldus co-auteur Leonie van Hulsteijn. “Zij kunnen daarin getraind worden door een medisch psycholoog. De arts zelf heeft daar geen tijd voor; bovendien is het zijn taak niet. Maar wat hij wél kan doen is patiënten een vragenlijst meegeven, het resultaat bij een volgend consult met hen bespreken en mensen met een minder optimale copingstijl doorverwijzen naar een hulpverlener.”

In de geneeskunde is steeds meer aandacht voor de wijze waarop de patiënt zijn ziekte beleeft en ermee omgaat. Mede om die reden trekt het onderzoek van Van Hulsteijn veel aandacht. “Daar ben ik blij mee”, zegt ze. “Aandacht voor de psychische kant van de patiënt is immers een integraal onderdeel van hoogstaande medische zorg.”

Paraganglioom

Een paraganglioom is een zeldzame, langzaam groeiende, vaatrijke tumor die dicht tegen zenuwen en bloedvaten aanligt. Deze komt voor in de hals of in het oor, in de bijnieren, of daarbuiten in de buik of borstkas. Hoewel dit soort tumoren bijna altijd goedaardig is, heeft de patiënt er toch vaak last van. Dragers van de zogenaamde SDH-genmutatie lopen kans zo’n tumor te ontwikkelen.

Het artikel is gepubliceerd in  The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.


Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen