Geen hoger cardiovasculair risico voor DPP4-remmers alogliptine en saxagliptine #EASD2013

Array

#EASD2013 Gebruik van de DPP4-remmers alogliptine en saxagliptine levert geen hogere kans op cardiovasculaire problemen op. Dat blijkt uit de EXAMINE- en SAVOR-TIMI 35-studies, die zijn gepresenteerd tijdens het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Barcelona. Dit is een bevestiging van al eerder onderzoeksresultaten

Voor EXAMINE werden 5380 patiënten met diabetes en een recent acuut coronair syndroom geïncludeerd. De patiënten hadden gemiddeld zeven jaar diabetes. Hun gemiddelde HbA1c was 8,0. Ze gebruikten zowel diabetesmiddelen als medicatie voor cardiovasculaire aandoeningen. De helft van de patiëntengroep kreeg hiernaast alogliptine, de dosis was afhankelijk van de nierfunctie. De andere groep kreeg een placebo.

EASD-2013Na een gemiddelde follow-up van 18 maanden kwam in beide groepen evenveel cardiovasculaire sterfte, myocardinfarct en stroke voor (11%). William White, University of Connecticut School of Medicine in Farmington, Verenigde Staten, verklaarde dit vooral omdat een heel groot deel van de patientengroep al een cardiale voorgeschiedenis had.
Uit het onderzoek bleek ook dat de onderzoeksgroep een kleine, maar structurelere HbA1c-verlaging zonder serieuze hypoglykemie bereikte. Er werd geen verschil gezien in het aantal patiënten met pancreatititis.

Alogliptine veroorzaakt dus niet meer cardiovasculaire problematiek dan placebo bij patiënten. De EXAMINE-studie is een onderzoek met een maximale follow-up van 40 maanden (mediane duur 18 maanden). 5380 patiënten met diabetes en een recente ziekenhuisopname voor ACS werden gerandomiseerd over alogliptine of placebo. Het primaire eindpunt van de studie was gedefinieerd als een samenvoeging van de mortaliteit als gevolg van cardiovasculaire oorzaken, niet-fataal myocard infarct en niet-fataal CVZ. –

Alogliptine is recent goedgekeurd door de EMA maar nog niet beschikbaar op de Nederlandse markt. De studie naar de cardiovasculaire veiligheid van alogliptine, betekent de tweede in rij na de publicatie van de SAVOR-studie naar saxagliptine.

Saxagliptine
Ook voor saxagliptine werd aangetoond dat het, in vergelijking met placebo, geen invloed heeft op het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen.

SAVOR-TIMI 35 includeerde 16.492 patiënten die afhankelijk van de nierfunctie 2,5 of 5 mg saxagliptine of placebo kregen. Besluitvorming over overige medicatie voor diabetes en cardiovasculair riscio werd aan de behandelend arts overgelaten. De patiënten hadden naast diabetes ook een cardiovasculaire aandoening of hadden een aantal cardiovasculaire risicofactoren.

Na een gemiddelde follow up van 2,1 jaar is gekeken hoe vaak cardiovasculaire sterfte, een niet-fataal myocardinfarct , of een niet-fatale stroke voorkwam. Dit was het geval bij ruim 7 procent, in beide groepen. Als daarbij ook ziekenhuisopname vanwege hartfalen, een onstabiele angina of de noodzaak van coronaire revascularisatie in beschouwing werd genomen, was de uitkomst gelijk: ruim 12 procent kreeg er mee te maken. Wel hadden patiënten met saxagliptine significant vaker een hypoglykemie ( 15,3 procent, tegen 13,4 procent bij placebo).
De hypoglykemie leidde niet tot meer ziekenhuisopnames. Uit het onderzoek bleek ook dat de glykemische controle met saxagliptine beter is dan in de controlegroep.
Discussie

Onderzoeker Sattar is blij te kunnen melden dat er geen verhoogd cardiovasculair risico was daarnaast is er geen verhoogde kans op pancreatitis en pancreaskanker.

In 2018 komen de resultaten van de CAROLINA-studie, die die linageliptine vergelijkt met glimepiride.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen