Nieuwe behandeling voor patiënten met chronisch hartfalen vergoed

Array

Risico op overlijden en ziekenhuisopname aanzienlijk verminderd
Patiënten met chronisch hartfalen kunnen het geneesmiddel Procoralan (ivabradine) sinds kort volledig vergoed krijgen. Dit is goed nieuws, aangezien dit geneesmiddel voor hen de kans op opname in het ziekenhuis of overlijden door hartfalen met meer dan een kwart kan verminderen en daardoor hun kwaliteit van leven kan verbeteren.[i]Jaarlijks krijgen 37.000 Nederlanders de diagnose hartfalen. In Nederland zijn er momenteel zo’n 150.000 patiënten die lijden aan chronisch hartfalen, waarvan naar schatting 15.000 patiënten nu in aanmerking komen voor vergoeding van ivabradine.[ii]
hartmedicatie noacIvabradine wordt volledig vergoed voor een specifieke groep patiënten, die klachten ervaren (NYHA-klasse II-IV**) en een rusthartslag hebben van 75 slagen per minuut of meer, ondanks een reeds optimaal ingestelde standaardbehandeling. Het middel, een selectieve hartfrequentieverlager, werd in 2012 geregistreerd voor de behandeling van chronisch hartfalen. Het middel was al geregistreerd en in sommige omstandigheden vergoed voor de behandeling van stabiele angina pectoris. In de SHIFT*-studie, waarvan de resultaten in 2010 werden gepubliceerd in the Lancet, werd aangetoond dat toevoeging van ivabradine aan de standaardbehandeling het risico op overlijden en ziekenhuisopname bij hartfalen vermindert met meer dan een kwart.1 Bij dit internationale onderzoek waren meer dan 6.500 patiënten betrokken.

 

Wat betekent dit voor patiënten met hartfalen?

Hartfalen is een ingewikkelde aandoening waarbij het hart het bloed niet meer rondpompt, waardoor het lichaam onvoldoende zuurstof en voedingstoffen uit het bloed kan halen. Hierdoor kan het lichaam van patiënten niet goed meer functioneren en kunnen patiënten klachten ervaren die veroorzaakt worden door verminderde bloedstroom (zoals vermoeidheid) of vochtophoping (o.a. kortademigheid, dikke enkels).[iii] Tussen de twintig en dertig procent van de Nederlanders zal gedurende zijn of haar leven te maken krijgen met hartfalen. Ongeveer de helft van de patiënten met hartfalen overlijdt binnen vijf jaar en momenteel lijdt ongeveer 1% van de totale bevolking aan deze aandoening. Hartfalen wordt dus een steeds groter medisch en economisch probleem, en is verantwoordelijk voor acht procent van alle ziekenhuisopnames.[iv], [v]

 

Professor Rudolf de Boer, cardioloog, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en ook lid van de werkgroep Hartfalen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) zegt over de vergoeding: “Voor een deel van de patiënten die lijden aan chronisch hartfalen betekent dit dat ze nu beter behandeld kunnen worden volgens de onlangs aangepaste Europese richtlijnen voor de behandeling van hartfalen. Dit is een stap in de goede richting voor de verbetering van de kwaliteit van zorg voor hartfalenpatiënten.”

 

Voorwaarden vergoeding

Welke patiënt met chronisch hartfalen komt in aanmerking voor de vergoeding? Voorwaarde voor vergoeding is dat de patiënt klachten ervaart en gediagnosticeerd wordt volgens NYHA-klasse II-IV**. Daarnaast moet er specifieke medicatie voorgeschreven zijn, tenzij de patiënt een van deze middelen niet verdraagt of hier een contra-indicatie voor heeft. Als de rusthartslag van de patiënt bovendien minimaal 75 slagen per minuut is, wordt het toevoegen van ivabradine aan de behandeling vergoed. [vi] Dit middel wordt voorgeschreven door een cardioloog.

 

 


[i] Swedberg K, et al. Beneficial effects of ivabradine on outcomes in chronic heart failure. The Systolic Heart Failure Treatment with the If Inhibitor Ivabradine Trial (SHIFT). Lancet. Online 29th August 2010

[ii] Brief CVZ aan minister Schippers d.d. 16 mei 2013, inzake Uitbreiding nadere voorwaarden ivabradine (Procoralan®)

[v] European Society of Cardiology (ESC). Guidelines for the diagnosis and treatment of chronic heart failure: executive summary (update 2005). European Heart Journal. Advance Access; published May 18, 2005

[vi] Staatscourant 5 juli 2013

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen