Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Dementie

Array

praten_met_elkaarClienten met een gevorderd stadium van dementie worden veelal niet gezien als (terminaal) palliatieve patienten. Ook krijgen zij niet altijd de zorg die bij de laatste levensfase past. Bovendien is er, mede door het Deltaplan Dementie, veel meer aandacht voor onderzoek naar dementie, terwijl de contactgerichte zorg voor deze clienten minstens zo belangrijk is.

Het echt contact maken met de client is niet vanzelfsprekend. Zeker in de laatste levensfase worden de verbale mogelijkheden tot communicatie steeds minder. De vraag is hoe je dan echt in contact kan komen met de client. Hoe bespreek je ethische dilemma’s en hoe praat je ueberhaupt over de zin van het leven en de dood? Hoe signaleer je pijn en anticipeer je op onrustig of angstig gedrag? Wat is het belang van omgevingsfactoren voor het comfort en welbevinden? En hoe betrek je de familie en maak je verbinding tussen multidisciplinaire netwerken?

Deze en vele andere vragen komen aan de orde tijdens het Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Dementie. Een veelzijdig congres over contactgericht werken en de zorg voor mensen met dementie in de laatste levensfase. Het congres wordt georganiseerd door StudieArena in samenwerking met V&VN Palliatieve Zorg, Vilans en het Radboud Alzheimer Centrum. Het congres vindt plaats op 7 oktober 2013 in De Werelt in Lunteren.
Bron: Nieuwsbank.nl/NPCF

\Dit congres vindt gelijktijdig plaats met het Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Psychiatrie, Zorg in de laatste levensfase voor mensen met een psychiatrische stoornis.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen